Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаГрошіДекларація про доходи: чи потрібно заявляти про матеріальну допомогу, отриману під час...

Декларація про доходи: чи потрібно заявляти про матеріальну допомогу, отриману під час війни, — роз’яснення НАЗК

Этот материал также доступен на русском языке
Громадянам України слід поспішати до податкових служб. З набранням чинності Законом про поновлення декларування 12 жовтня 2023 року стартувала кампанія декларування за 2021 та 2022 роки, яка триватиме до 31 січня 2024 року.

Тому на сайті НАЗК відповіли на найпоширеніші питання щодо декларування.

Чи слід декларувати допомогу від міжнародних організацій та інших держав?

Незалежно від того, чи знаходилися ви на території України чи за кордоном у той час, коли отримували цю допомогу, декларувати її не потрібно.

Якщо ви вже подали декларацію, в якій зазначено відомості про грошові виплати (матеріальну допомогу) від міжнародних організацій, іноземних держав, то це не спричинить юридичних наслідків. У декларації за наступний звітний період ви можете просто не вказувати такі виплати.

Водночас, це стосується лише тих декларацій, звітний період яких повністю або частково припадає на період дії воєнного стану.

Отже, якщо допомога виплачена за рахунок:

  • коштів іноземних держав (йдеться, зокрема, про виплати українцям, які виїхали за кордон внаслідок повномасштабного вторгнення Росії), крім коштів, отриманих від Росії;
  • міжнародних організацій (наприклад, за рахунок коштів Світової продовольчої програми ООН, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, коштів ЮНІСЕФ, Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні тощо) її не потрібно декларувати.

Чи потрібно декларувати грошову допомогу від України?

Таку допомогу потрібно декларувати.
Зокрема, це стосується грошової допомоги, яка надається внутрішньо переміщеним особам (ВПО) від держави, у тому числі за заявками, поданими через платформу «ЄДопомога». Також це може бути:

  • покриття витрат на проживання (допомога на проживання ВПО);
  • компенсація витрат, пов’язаних із безоплатним тимчасовим розміщенням (перебуванням) ВПО;
  • грошова допомога громадянському населенню, що евакуюється;
  • грошова допомога цивільному населенню деокупованих населених пунктів;
  • грошова допомога українцям, які втратили роботу через війну тощо

У декларації джерелом доходу таких коштів рекомендуємо зазначати Кабінет Міністрів України (заблокувавши поле для введення коду ЄДРПОУ).

Як заповнити відомості про допомогу на проживання ВПО?

При внесенні інформації, наприклад про допомогу на проживання ВПО, до розділу 11 «Доходи, у тому числі подарунки» декларації, звітний період якої повністю або частково припадає на період дії воєнного стану, рекомендується:

  • у полі «Вигляд доходу» вибрати позначку «Інше»;
  • у полі «Вкажіть, який саме» вказати «Допомога на проживання ВПО»;
  • у полі «Джерело (джерела) доходу» вибрати позначку «Інша фізична чи юридична особа»;
  • у полі «Тип особи» вибрати позначку «Юридична особа, зареєстрована в Україні»;
  • у полі «Код у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» вибрати позначку «Невідомо»
  • у полі «Найменування юридичної особи» зазначити «Кабінет Міністрів України».

Декларуючи види допомоги, у полі «Вкажіть, який саме» слід вказати саме той вид допомоги, який було отримано суб’єктом декларування / членом його сім’ї, наприклад — «Допомога є Підтримка», «Компенсація витрат, пов’язана з розміщенням ВПО», «Грошова допомога евакуйованому» населенню» і т.д.

Джерело

Нове на сайті