Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧому апостол Андрій Первозванний перший із дванадцяти апостолів

Чому апостол Андрій Первозванний перший із дванадцяти апостолів

Этот материал также доступен на русском языке
Андрія Первозванного церква вшановує 30 листопада за новоюліанським календарем і 13 грудня - за юліанським.

На самому початку Свого служіння Христос проходив повз двох братів-рибалок, які закидали сіті в Галілейське озеро. Він сказав їм дуже прості слова: «Ідіть за Мною, і Я зроблю вас ловцями людей». Вони так і зробили, кинувши відразу все своє колишнє життя. Це були Симон (Петро) та Андрій. Чому саме Андрія називають Первозванним?

Брати були родом із селища Віфсаїда. Євангеліст Іоанн розповідає, що ще раніше Андрій був учнем Івана Хрестителя і чув, як той називав Ісуса «Агнцем Божим». Адже це і було найголовнішим у Його земному служінні: не проповідь, не чудеса, а жертва, яку Він мусив принести на хресті, ставши Агнцем заради спасіння всього людства. Андрій повірив у це відразу, і тому ми називаємо його сьогодні Первозванним – з апостолів він був покликаний першим. Саме він вказав Христу на хлопчика з п’ятьма хлібами і двома рибками, які потім були чудесним чином помножені, щоб нагодувати натовп. Він разом з Філіпом привів до Христа якихось еллінів, які хотіли вклонитися істинному Богові (Ів. 12:20-22). Але загалом Писання мало розповідає про Андрія. В основному його життя відоме нам з його Діянь та Житія.

Коли апостоли вирушали на проповідь, вони поділили між собою жеребкуванням країни, в яких їм треба було сповіщати Добру звістку. Андрію дісталося узбережжя Понта Евксинського, тобто Чорного моря. Південні береги (включаючи і кримське південне узбережжя ) входили до складу тодішнього «цивілізованого світу», тобто Римської імперії, а в північному Причорномор’ї жили варвари, яких називали скіфами. Як далеко на північ зайшов у своїх мандрівках апостол Андрій, ми точно не знаємо – зберігся порівняно пізній переказ про те, що він піднявся вгору по Дніпру і освятив місце, на якому потім було збудовано місто Київ, і навіть про те, як він дістався до Новгородської землі і здивувався звичаєм тамтешніх жителів паритися у лазнях. Мабуть, це все-таки вигадка: ранні джерела нічого не говорять про цю подорож на північ, жодних слідів вона не залишила, та й уявити таку поїздку в I столітті н. е. доволі важко. Але все одно ми можемо сказати, що апостол Андрій був першим, хто почав розповсюджувати християнство «у нашому напрямі». Цілком імовірно, що він побував у Херсонесі – майбутньому Севастополі.

На своєму шляху Первозванний апостол зазнав багато печалі і мук від язичників: його виганяли з міст, били. За молитвами апостола Господь творив чудеса. Працею святого апостола Андрія виникали християнські Церкви, яким він ставив єпископів і священство. Останнім містом, куди прийшов Первозванний апостол і де йому судилося прийняти мученицьку кончину, було місто Патри.

За матеріалами православної преси

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні