Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляКоли святкувати Вербну неділю у 2024 році і чого категорично не можна...

Коли святкувати Вербну неділю у 2024 році і чого категорично не можна робити у цей день

Этот материал также доступен на русском языке
Чи змінилася дата святкування Вербної неділі у зв'язку з переходом на новий календар. Коли відзначатимуть свято у 2024 році та основні заборони.

Вербна неділя — одне з головних християнських свят, що передує світлому Великодню. Його святкують православні, католики та багато протестантів. Чи зміниться дата святкування Вербної неділі в Україні через перехід на новий календар, основні традиції та заборони — те, що потрібно знати кожному.

Раніше ми писали, як відпочиватимуть українці у травні — календар вихідних та свят

Значення Вербної неділі

Вербна неділя — народна назва одного з дванадесятих свят християнської церкви, відомого як Вхід Господній до Єрусалиму.

У давнину наші предки-язичники святкували так звану Вербницю, неодмінним атрибутом якої були вербові гілочки. Ними хлопці били по ногах дівчат, здійснюючи обряд “вербохлест”, який символізував початок нового життя та запліднення.

Християни надали святу зовсім іншого значення, але його головний атрибут залишили. Верба замінила пальмові гілочки, якими вітали юдеї Ісуса Христа в Єрусалимі.

Освяченими вербовими гілочками прийнято бити рідних та друзів, примовляючи: “Не я б’ю — верба б’є”, бажаючи таким чином здоров’я та благополуччя.

Коли святкувати Вербну неділю у 2024 році

Православна та Греко-католицька церква України у 2023 році перейшла на новий юліанський календар, через що дати більшості церковних свят змінилися. Але це не стосується Великодня та пов’язаних з ним свят, зокрема і Вербної неділі.

Християни західного обряду вже відсвяткували Великдень 2024 року – 31 березня. Вербна неділя ж припала на 24 березня. Великдень для православних християн ще попереду – у 2024 році дата його святкування – 5 травня. Отже, Вербна неділя 2024 року припадає на 28 квітня.

Що потрібно робити у Вербну неділю

У Вербну неділю віряни ідуть на службу до храму. Там же освячують вербові гілочки. Гілочки несуть додому та ставлять біля ікон. Вважається, що вони очищають будинок від негативу та дарують його мешканцям здоров’я. Їх треба берегти до наступної Вербної неділі.

Ну а тих, хто не був у церкві, треба бити освяченими гілочками, примовляючи: “Не я б’ю – верба б’є. Будь великий, як верба, а здоровий, як вода, а багатий, як земля!” У такий спосіб також бажають здоров’я.

Чого категорично не можна робити у Вербну неділю

Існують і заборони, про які потрібно знати. Цього дня категорично заборонено:

  • займатися важкою фізичною працею;
  • шити, вишивати, в’язати; сваритися і лихословити;
  • пишно святкувати, навіть якщо цей день співпав з іншим святом, наприклад, днем народження;
  • їсти м’ясо, яйця, молочні продукти, оскільки до Великодня ще продовжується Великий піст.

Вас також можуть зацікавити новини: 

Вік не звільняє від податку: пенсіонери теж платитимуть за квадратні метри (відео)

Пенсійний вік в Україні 54 роки? Коли українці зможуть вийти на пенсію (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні