П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДачаКвітникарка з Луцька зібрала колекцію рослин, які цвітуть до заморозків

Квітникарка з Луцька зібрала колекцію рослин, які цвітуть до заморозків

Этот материал также доступен на русском языке
Наталя Мазурчак із Луцька квітами захопилася ще в дитинстві. Спочатку їх вирощувала бабуся, згодом мама, а близько 5 років тому естафету перейняла Наталя. Бажання займатися квітами прокинулося, коли у господині з'явився власний сад.

Наталі складно назвати улюблені квіти, після довгої та холодної зими вона радіє первоцвітам. Вони, як маленькі сонечка, зігрівають серце. З їх пробудженням розумієш, що весна таки настала. Що ось вона – синіє квітами печіночниці, біліє пролісками або жовтіє крокусами. Трохи пізніше насолоджується цвітінням півонії та ірисів. Далі садибу прикрашають ромашки, троянди, гладіолуси, гібіскуси, завершують квітковий парад хризантеми.

Першою рослиною, яка «прописалася» на ділянці квітникарки, був сирійський гібіскус. Насіння подарували ще коли Наталя навчалася в університеті. Воно проросло, і дівчина зрозуміла, що вирощування декоративних рослин – це саме те, що їй до душі. Доклала руку до саду і мама, яка щоразу, коли приїжджає в гості, привозить нові рослинки.

Чоловік Наталі Мазурчак теж поділяє її захоплення. Його пристрасть – це троянди. І майже всі кущі, які ростуть у їхньому саду, купив і посадив він.

Звичайно, щоб квіти тішили своїм цвітінням, треба навчитися розуміти їх з півслова. Так, іриси не люблять поглибленої посадки, застою води і протягів. Поливає їх Наталя тільки в період бутонізації. Вони – справжні цінителі сонечка, тому на клумбі їм треба віддати найсвітліше місце.

Крокуси дуже розростаються на ділянці, якщо їх вчасно не пересадити, створять квітковий килим. Найменшого догляду потребує печіночниця. Про неї можна сказати: посадив і забув. Єдине, чого вона вимагає, – це легкий ґрунт. Тому свої рослини Наталя мульчує. Зимує печіночниця з листям, яке господиня радить обрізати навесні. Пересаджувати печіночницю можна і під час цвітіння, і після нього, в обох випадках вона добре приживається. Єдине: саджати потрібно там, де після цвітіння не буде прямого сонця. Коли вона відцвітає, і утворює насіння, Наталя намагається не допускати пересихання ґрунту. Тоді молоденькі сіянці добре проростають.

В останні роки влітку просто нестерпна спека, причому стосується це не тільки південних областей, а й західних. Життєдайної вологи потребують не лише дерева та кущі, а й квіти. Наталя радить не поливати рослини в найгіршу спеку, краще це робити вранці або перед заходом сонця. Після рясних дощів і поливань слід розпушувати землю, щоб корінці мали доступ до кисню.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли варто саджати півонії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні