П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяУкраїнські провісники та їхні пророцтва

Українські провісники та їхні пророцтва

Этот материал также доступен на русском языке
Історій про святих написано багато, але про юродивих ми майже нічого не знаємо. А народ їх шанував не менше, ніж великомучеників.

До них дослухалися навіть сильні світу цього, їхні пророцтва збувалися, а після смерті багато хто з них був залічений до лику святих. Сьогодні ми розповімо про найвідоміших українських юродивих та їхні прогнози.

Артемій Ведель: розкрив таємницю смерті Катерини Другої

Юродиві це не лише жебраки, які навіть взимку ходили ледь одягненими і жили милостинею. Були серед них і представники «статусніших» груп. Наприклад, відомий київський композитор Артемій Ведель. Він народився 1767 року, навчався в Італії, закінчив Київську духовну академію. Ведель був дуже релігійним чоловіком, не їв м’яса і спав на грубій ряднині. У 30-річному віці він роздав усе своє майно, став послушником в Києво-Печерській лаврі і почав юродствувати.

 

Сучасники вважали, що він має даром ясновидіння, і одне з найвідоміших його прозрінь стосувалося смерті Катерини Другої. Ведель був упевнений, що до цього доклав руку її син Павло, якому композитор також передбачив загибель від руки вбивці. За офіційною версією, імператриця померла від інсульту, проте причиною крововиливу в мозок з великою часткою ймовірності міг бути удар тупим предметом. Зі зрозумілих причин придворні лікарі говорити про це побоювалися. Але Ведель все ж відправив листа Павлові, в якому застеріг, що його можуть вбити, і цар ув’язнив Веделя до божевільні. Через два роки в березні, приймаючи друзів, Ведель посеред розмови раптом несподівано вигукнув: «Нарешті! Олександр на троні!» Невдовзі стало відомо, що імператор Павло Перший задушений змовниками і царем став його син Олександр. Після смерті Веделя всі його записи й документи, які свідчили про його життя, були ретельно знищені невідомими особами.

ФЕОФІЛ КИЇВСЬКИЙ: відмовився благословляти царя

Інший юродивий, Феофіл, народився 1788 року в селі Монахівка Київської губернії. Дитиною він відмовився від материнського молока, і забобонна мати вважала його породженням зла. Вона намагалася вбити немовля, але його врятували. У сім років хлопчик осиротів, багато поневірявся, а потім потрапив до Києво-Братського монастиря і вступив до духовної академії. Через відсутність грошей він облишив навчання і служив паламарем у Чигирині. Через кілька років Феофіл постригся в послушники і прийняв на себе подвиг юродства.

Блаженний Феофіл був відомий по всій країні своїми пророцтвами. Навіть імператор Микола Перший кілька разів приїжджав до нього і вів з ним бесіди. Щоправда, благословляти імператора Феофіл щоразу рішуче відмовлявся. У бесіді з самодержцем він передбачив поразку Росії у Кримській війні, а також смерть самого Миколи. Крім того, Феофіл передбачав заснування Свято-Троїцького та Покровського монастирів і показав місце, де невдовзі після його смерті буде заснований Йонинський монастир.

БЛАЖЕННИЙ ПАЇСІЙ: передбачив вбивство Олександра Другого

У 1821 році в Лубнах під Полтавою народився блаженний Паїсій. У 16 років його прийняли до Києво-Печерської лаври, проте в монастирі він не жив, а блукав по місту в порваному одязі, з залізною патерицею в руках. Ночував абиде, харчувався недоїдками або тим, що подавали городяни. Взимку Паїсій ходив босоніж і молився на колінах у снігу, а городяни ставилися до нього з великою повагою.

Паїсій передбачив вбивство Олександра Другого, але найяскравіше його пророцтво стосується київського губернатора Олександра Дрентельна. У день святкування 900-річчя Київської Русі, в липні 1888 року , кияни зібралися на Софіївській площі в очікуванні губернатора. Раптом з натовпу вийшов Паїсій з горщиком каші в руках і з розмаху жбурнув його на бруківку. Поліціянти не ризикнули застосовувати силу до блаженного і кинулися прибирати осколки. А Паїсій раптом голосно став поминати душу «покійного раба Божого Олександра». Як стало відомо, саме в цей час у Олександра Дрентельна по дорозі стався інсульт, і він мертвий упав з коня на землю. Сам Паїсій помер через кілька років і був похований при Києво-Печерській лаврі.

АЛІПІЯ ГОЛОСІЇВСЬКА: попереджала про Чорнобильську аварію

А от блаженна Аліпія Голосіївська прославилася вже майже в наш час. Рік її народження – між 1905-м і 1910-м. Її батьки загинули 1918 року. Сама вона в радянський час пережила ув’язнення, була засуджена до розстрілу, але втекла. Під час війни була вивезена на примусові роботи до Німеччини, але теж втекла і пішки дійшла до Києва. Тут вона прийняла чернецтво й оселилася просто в яру, що був за монастирською огорожею. Блаженна мала дар цілительства і допомогла зберегти життя багатьом людям. Коли її «пацієнт» одужував, вона надягала на шию невеликий ключ. За кілька років ключів було так багато, що їх доводилося носити на важкому ланцюзі. Ці своєрідні вериги* Аліпія носила до самої смерті, згинаючись під їхньою вагою.

За півроку до самої події вона передбачила Чорнобильську катастрофу. Блаженна ходила по місту і голосно говорила: «Під землею горить, горе йде!» і радила всім щільно закривати двері й вікна. Її вважали місцевою божевільною, аж поки сталося лихо. Також Аліпія передбачала церковний «філаретівський» розкол.

(Інфоблок) Перші юродиві з’явилися в Єгипті

Перші юродиві з’явилися серед християн Єгипту в IV столітті. Першим юродивим Київської Русі вважається Ісаакій Печерський, про якого розповідає Києво-Печерський патерик. Одного разу Ісаакій зачинився в печері на сім років, а потім став юродствувати. Їжу йому підносив сам Антоній Печерський, засновник лаври. Згідно з переданням, Ісаакій так старанно молився, що взимку примерзав до підлоги, а ще він міг ходити по палаючих вуглинах.

Ірина Сорокіна

*Залізні ланцюги, що надягалися на тіло з аскетичною метою.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні