Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачЖир замість молока і соя замість м'яса: як обманюють споживачів

Жир замість молока і соя замість м’яса: як обманюють споживачів

Этот материал также доступен на русском языке
З початку року Держпродспоживслужба вилучила понад 31 тонну неякісних або підроблених продуктів. Ми платимо чималі гроші, а отримуємо неякісний товар. Які продукти і як фальсифікують в Україні?

Що таке фальсифікат?

За інформацією Держпродспоживслужби, фальсифіковані продукти – це ті, в яких склад, властивості і характеристики спеціально змінені на гірші.

Експерти визначають 5 різновидів фальсифікацій, які тісно пов’язані між собою, – асортиментну, якісну, кількісну, інформаційну та цінову.

1. Асортиментна: продукт повністю або частково замінюють на схожий. Наприклад, вершкове масло – на маргарин, вищий сорт борошна – на перший, лісові горіхи – на волоські і т.ін.

2. Якісна: підробка товарів за допомогою різних добавок, які покращують зовнішній вигляд продукту, але знижують його якісні показники. Наприклад, використання рослинних жирів замість вершків у морозиві, сої замість м’яса в ковбасах і т.ін.

3. Кількісна: свідоме обважування або обмір покупця. Для цього використовуються підпиляні або нестандартні гирі, вага яких значно менша (наприклад, 750 г замість 1 кг).

4. Інформаційна: надання неточної інформації на упаковці або наявність упаковки, яка схожа на інший, якісний товар.

5. Цінова: продаж дешевих продуктів за ціною дорогих.

Хто продає погане масло?

З початку року інспектори Держпродспоживслужби вилучили понад 30 тонн фальсифікованих продуктів. Найчастіше це були молоко і молочні продукти, риба, м’ясо і м’ясні продукти.

Лідером підробок, як і раніше, є вершкове масло, а поширені порушення – наявність жирів немолочного походження і невідповідність маркування. За результатами досліджень, 62% масла на ринку виявилося підробленим. Серед порушників такі виробники, як ВАТ «Турківський маслозавод», ТМ «Чутянка», ТМ «Томаківка», ТОВ «Терен Про», ТМ «Pastoral», ТОВ «Еней», ТОВ «Іва-Арт» ( «Вологодське») , ТОВ Фірма «Апрель» («Слобожанка»). Підроблену продукцію вилучили, а порушників оштрафували.

Як розпізнати підробку?

Виявити фальсифікат без лабораторних аналізів майже неможливо. Тому експерти радять:

– звертати увагу на етикетки і оминати продукцію тих виробників, які були помічені у фальсифікаціях;

– купувати товар у великих магазинах, уникаючи випадкових продавців на ринках і в маленьких магазинчиках.

На жаль, висока ціна не є гарантією хорошої якості. За словами фахівців, у багатьох випадках фальсифікат коштує стільки ж, скільки і справжній продукт.

Центр громадського моніторингу та контролю

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні