П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатКомендантська година в Україні: повноваження патрулів та відповідальність за порушення

Комендантська година в Україні: повноваження патрулів та відповідальність за порушення

Этот материал также доступен на русском языке
У комендантську годину заборонено перебувати на вулицях та у громадських місцях мешканцям певного населеного пункту, де встановлено Президентом України воєнний (надзвичайний) стан.

Порядок та процедура запровадження комендантської години врегульована Порядком здійснення заходів при введенні комендантської години та встановлення спеціального режиму світломаскування в окремих місцевостях, де запроваджено воєнний стан, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 8 липня 2020 р. № 573, пише «Ліга Закон».

Які обмеження діють під час комендантської години?

На території, де введена комендантська година, необхідно мати перепустку та посвідчення, які видає військова комендатура для перебування у певний період доби на вулицях та в інших громадських місцях. Перепустки діють лише в межах території, де введено комендантську годину та їх облік також здійснюється комендатурою на території, де введено комендантську годину.

Хто здійснює контроль за комендантською годиною?

Виконання питань дотримання комендантської години жителями цього населеного пункту покладається військовим комендантом на спеціально призначені для цієї мети комендантські патрулі, до складу яких входять поліцейські Національної поліції України та військовослужбовці Збройних Сил України та можуть залучатися військовослужбовці Національної гвардії України та Державної прикордонної служби.

Під час комендантської години в’їзд/виїзд (вхід/вихід) на територію/з території, де введена комендантська година, здійснюється лише через певні комендатурою блокпости.

Які повноваження мають комендантські патрулі?

У разі порушення комендантської години комендантський патруль має право:

– затримувати та доставляти до органів чи підрозділів Національної поліції України осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення;

– перевірити документи, що засвідчують особу та з’ясувати, чи може людина перебувати на вулиці у цей час;

– здійснити огляд речей, транспортного засобу, багажу та вантажів, службових приміщень та житла затриманого;

– вилучати предмети, є знаряддям, засобом чи предметом правопорушення;

– у разі потреби та згоди використовувати засоби зв’язку та транспортні засоби, що належать особам, підприємствам, установам та організаціям (за винятком іноземних) для запобігання вчиненню кримінального злочину;

– застосовувати фізичну силу, зброю та спецзасоби до правопорушників.

За наявності правових підстав особа, яка вчинила порушення режиму встановленої комендантської години, може бути затримана та притягнута до адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Яка відповідальність може бути за порушення комендантської години?

За невиконання вимог законного розпорядження чи вимоги патруля порушнику загрожує штраф, громадські чи виправні роботи чи адміністративний арешт до 15 діб (стаття 185 Кодексу про адміністративні правопорушення). У разі навмисного опору з боку затриманого виконати законні вимоги комендантського патруля до такої особи може бути застосована фізична сила або вогнепальна зброя, тому зверніть увагу на те, що вимоги комендантського патруля вимагають негайного виконання без зайвої суперечки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні