Статті

Виразка шлунка та весна: які симптоми мають насторожити

Виразкова хвороба відрізняється періодами весняного та осіннього загострення. Тому саме зараз слід докладніше поговорити про симптоми хвороби і про те, як її розпізнати вчасно.

Виразка шлунку – це дефект слизової оболонки. Утворення виразок викликає соляна кислота, що постійно виникає в шлунку. Крім цього жовч теж сприяє виникненню виразок.

Шлунок вистилає масляниста, желеподібна речовина, що обволікає його, стимулюючи кровообіг. Але при споживанні надто гострої їжі, при стресах, вживанні алкоголю, прийомі певних лікарських засобів захист організму знижується і з’являється виразка.

Основні ознаки виразкової хворобі

Основною ознакою при виразковій хворобі шлунку є біль і у нього є певні відмінні властивості, які залежать від прийомів їжі. Він буває:

  • раннім (в перші години після їди);
  • пізнім (пізніше двох годин після прийому їжі);
  • на голодний шлунок (тривожить до прийому їжі);
  • нічний (починається зазвичай у другій половині ночі);
  • гострий, ріжучий, що відчувається в лівій половині живота під ребрами або тупий.

Також слід звертати увагу і на інші прояви хвороби:

  • дискомфорт або печіння за грудиною, що поширюється до верху від підложечної області, іноді віддає в область шиї;
  • нудота і блювання (виникає через пару годин після прийому їжі і викликає полегшення);
  • «кисла» відрижка;
  • зниження апетиту;
  • запори;
  • відчуття важкості в животі або швидке насичення;
    метеоризм;
  • зниження маси тіла.

Тож, щоб розібратися і точно встановити діагноз, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря і взяти направлення на консультацію до гастроентеролога.

Що не можна їсти при виразці шлунку

З огляду на стан хворого, стадію розвитку захворювання, ускладнення або супутні недуги визначають, що не можна їсти при виразці.

Раніше ми писали про виразку шлунка: що потрібно знати про дієту.

Ось приблизний список таких продуктів:

  • гострі смакові добавки до їжі (оцет, хрін, цибуля);
  • напої (кава, газована вода, какао);
  • страви, приготовані на жиру або олії;
  • хлібобулочні вироби з житнього борошна;
  • жирні сорти риби;
  • копченості;
  • гриби;
  • ковбасні вироби;
  • солодка випічка;
  • деякі фрукти і соки з них (грейпфрут, цитрусові, аґрус, фініки тощо);
  • морозиво;
  • сирі овочі (морква, помідори, капуста, бобові, редька);
  • горіхи;
  • консерви;
  • насіння;
  • соління;
  • сало та інші тваринні жири.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Шахраї розсилають фальшиві квитанції за комуналку

 У різних регіонах почали з'являтись підроблені платіжки за комунальні послуги.

19/05/2025 21:16
  • Статті

Що робити, якщо пригоріла каша: поради досвідчених кухарів

Трохи відволіклися – і з кухні долинає запах пригорілої страви. І яєчня, і м'ясо, і…

19/05/2025 20:29
  • Статті

Як зберегти голос у поважному віці: поради лікаря-фоніатра і реальні історії

Хвороби, операції, стреси, перевтома – все це позначається на силі й тембрі голосу, може навіть…

19/05/2025 19:38
  • Новини

Ранні овочі: приготуйте суп-пюре зі шпинатом і грінками – смак та користь в одному

Ранні овочі, різноманітність зелені дають простір для фантазії господарок та експериментів на кухні.

19/05/2025 18:23
  • Статті

Субсидія на оплату комунальних послуг: чому вона не зростає, а зменшується

Чимало українців отримують субсидію для компенсації витрат на оплату комунальних послуг. Проте чимало скарг на…

19/05/2025 17:49
  • Статті

Покривало в подарунок: вибираємо найкращий варіант для особливої ​​людини

Вибір подарунка для особливої ​​людини - це завжди трохи більше, ніж просто купівля речі. Коли…

19/05/2025 17:04