Неділя, 9 Березня, 2025
ГоловнаДомашня енциклопедіяЗа що цінують хрін у медицині: про які корисні властивості рослини треба...

За що цінують хрін у медицині: про які корисні властивості рослини треба знати

Этот материал также доступен на русском языке
Хрін - багаторічна трав'яниста рослина, яку активно використовують у їжу. З кореня готують приправу, яка чудово доповнює гарячі та холодні страви з м'яса, птиці та риби. Особливо добре підходить до заливного, холодця. Але ця рослина також цінується і в медицині.

Чим корисний хрін?

В медичній практиці сік, кашку або настій з коренів хрону призначають при гіпацидних гастритах, дискінезіях жовчних шляхів, атонії кишечника і як сечогінний засіб при набряках різного походження.

Хрін у народній медицині

У народній медицині, крім того, сік, кашку або настій з коренів хрону використовують при каменях у сечовому міхурі, від подагри і ревматизму, при недокрів’ї, як ефективний профілактичний засіб від грипу.

У суміші з медом хрін використовують при посиленій розумовій і фізичній праці, авітамінозі. При схильності до кровотеч ефективною вважається настойка коренів хрону на пиві або вині.

Використовують хрін і як зовнішній засіб:

  • свіжий сік хрону використовують при гніздовій плішивості (щодня 1-2 рази на день ділянки облисіння змащують соком і натирають до порожевіння шкіри цих ділянок).
  • Водним розчином соку полощуть ротову порожнину і горло при стоматитах, ангінах і фарингітах.
  • Кашкою з коренів хрону роблять розтирання при радикулітах, міозитах, бронхітах і пневмоніях.
  • Настій з коренів хрону використовують для примочок і компресів при гнійних ранах і виразках, для обмивання обличчя проти пігментних плям і веснянок.
  • При пористій і в’ялій шкірі обличчя роблять маски з кашки хрону і тертих яблук, взятих порівну.

Застосування

Внутрішньо — настій (1 столова ложка тертого хрону на 400 мл окропу, настояти 1 годину, процідити) по чверті склянки 4 рази на день до їди. Настойку кореня хрону на вині (готують у співвідношенні 1:4) по 1 столовій ложці 2 рази на день до їди.

ВАЖЛИВО! При гастритах з підвищеною кислотністю шлункового соку, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, ентероколітах, захворюваннях печінки, нирок і сечовивідних шляхів вживання хрону протипоказане.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні