Статті

Економимо і готуємо вдома ароматні суміші приправ: які трави знадобляться

Чому прованські? Тому що пряні трави традиційно вирощують у Провансі, провінції на півдні Франції – звідси й пішла назва. Відповідно виникла і назва трав “італійські”.

Склад ароматної суміші середземноморських кухонних трав може бути найрізноманітнішим, але базисними травами, як правило, є: чебрець, майоран, розмарин, базилік і чабер. Їх цілком можна вирощувати в саду та на підвіконні та самим готувати на цілий рік ароматні суміші.

Як приготувати духмяні суміші вдома

Спробуйте створити власні суміші спецій. Вони нададуть звичайним стравам особливого смаку та аромату.

Суміш італійських трав

Базилік – 2 столові ложки, орегано – 2 столові ложки, чебрець – 1 столова ложка, розмарин – 1 столова ложка, сушений часник – 1 столова ложка, сушена цибуля – ¼ чайної ложки, сіль – ¼ чайної ложки.

До яких страв додавати?

Дрібку такої суміші додають у томатні соуси, пасту, фокачу (італійський хліб), піцу, овочеві та м’ясні рагу.

Мексиканська суміш

Перець чилі – 2 столові ложки, кмин – 2 столові ложки, сушений часник – 1,5 чайної ложки, сушена цибуля – 1,5 чайної ложки, кайєннський перець – ½ чайної ложки, чорний перець – ½ чайної ложки, сіль – ½ чайної ложки, орегано – ½ чайної ложки.

До яких страв додавати?

Приправа країн Північної Америки підходить для соусів, страв із фаршу та овочів.

Заатар

Підсмажений кунжут – 1 столова ложка, чебрець – 2 столові ложки, сумак (пряність з ягід) – 1/4 столової ложки, майоран – 2 столові ложки, орегано – 2 столові ложки, крупна сіль – 1 чайна ложка.

До яких страв додавати?

Традиційна приправа країн Близького Сходу підкреслює смак червоного м’яса та птиці, ідеально поєднується з хумусом, підходить як заправка до салатів, якщо змішати з рослинною олією.

Суха гремолата

Сіль – 100 грамів, лимон – 1 штука, гострий червоний перець – 1 штука, часник – 2 зубчики, м’ята свіжа – 50 грамів, петрушка свіжа – 50 грамів.

До яких страв додавати?

Суміш спецій на основі солі надасть будь-якій страві з морепродуктами пряну кислинку. Також гремолатою приправляють тушковані та варені овочі

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: суміш довго не зберігається.

У які страви покласти м’яту?

М’ята – універсальна пряність. Її можна використовувати як в свіжому, так і в сушеному вигляді. Свіжа м’ята чудово підходить для:

  • фруктових салатів (особливо з цитрусовими);

  • страв з баранини або курятини;

  • страв із рису, наприклад, до плову;

  • холодних закусок або шашлику.

Сушену м’яту використовують як приправу для:

  • страв з овочів, наприклад, печеної картоплі або баклажанів;

  • маринадів до м’яса або риби;

  • томатних соусів та супів;

  • випічки, особливо солоних пирогів або хліба.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Статті

Вибираємо газовий котел для дому

Перш ніж вирушити за покупкою газового котла, необхідно зрозуміти, який саме опалювальний прилад вам потрібен.…

19/09/2024 01:02
  • Новини

Сильний нагар і застарілий жир тепер не проблема – як господині відмивають духовку без хімії

Варто кілька разів відкласти миття духової шафи після приготування їжі, і краплі жиру та бруду…

18/09/2024 23:24
  • Новини

Встигніть зробити це в саду відразу ж після опадання листя – і ваші плодові дерева не хворітимуть

Досі багато садівників сперечаються на тему: чи потрібно проводити побілку дерев і що це дає.…

18/09/2024 22:53
  • Новини

Погода в Україні на четвер, 19 вересня

19 вересня очікується невеликий дощ на Одещині, на решті території країни без опадів.

18/09/2024 22:18
  • Новини

Магнітні бурі на четвер, 19 вересня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

18/09/2024 21:32
  • Статті

Не можете заснути, тому що ноги сіпаються і кудись “біжать” – поради невролога, як із цим впоратися

Чому «крутить» ноги ночами і які заходи допоможуть позбутися цього синдрому, розповіла невролог вищої категорії…

18/09/2024 20:44