Статті

Економимо і готуємо вдома ароматні суміші приправ: які трави знадобляться

Чому прованські? Тому що пряні трави традиційно вирощують у Провансі, провінції на півдні Франції – звідси й пішла назва. Відповідно виникла і назва трав “італійські”.

Склад ароматної суміші середземноморських кухонних трав може бути найрізноманітнішим, але базисними травами, як правило, є: чебрець, майоран, розмарин, базилік і чабер. Їх цілком можна вирощувати в саду та на підвіконні та самим готувати на цілий рік ароматні суміші.

Як приготувати духмяні суміші вдома

Спробуйте створити власні суміші спецій. Вони нададуть звичайним стравам особливого смаку та аромату.

Суміш італійських трав

Базилік – 2 столові ложки, орегано – 2 столові ложки, чебрець – 1 столова ложка, розмарин – 1 столова ложка, сушений часник – 1 столова ложка, сушена цибуля – ¼ чайної ложки, сіль – ¼ чайної ложки.

До яких страв додавати?

Дрібку такої суміші додають у томатні соуси, пасту, фокачу (італійський хліб), піцу, овочеві та м’ясні рагу.

Мексиканська суміш

Перець чилі – 2 столові ложки, кмин – 2 столові ложки, сушений часник – 1,5 чайної ложки, сушена цибуля – 1,5 чайної ложки, кайєннський перець – ½ чайної ложки, чорний перець – ½ чайної ложки, сіль – ½ чайної ложки, орегано – ½ чайної ложки.

До яких страв додавати?

Приправа країн Північної Америки підходить для соусів, страв із фаршу та овочів.

Заатар

Підсмажений кунжут – 1 столова ложка, чебрець – 2 столові ложки, сумак (пряність з ягід) – 1/4 столової ложки, майоран – 2 столові ложки, орегано – 2 столові ложки, крупна сіль – 1 чайна ложка.

До яких страв додавати?

Традиційна приправа країн Близького Сходу підкреслює смак червоного м’яса та птиці, ідеально поєднується з хумусом, підходить як заправка до салатів, якщо змішати з рослинною олією.

Суха гремолата

Сіль – 100 грамів, лимон – 1 штука, гострий червоний перець – 1 штука, часник – 2 зубчики, м’ята свіжа – 50 грамів, петрушка свіжа – 50 грамів.

До яких страв додавати?

Суміш спецій на основі солі надасть будь-якій страві з морепродуктами пряну кислинку. Також гремолатою приправляють тушковані та варені овочі

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: суміш довго не зберігається.

У які страви покласти м’яту?

М’ята – універсальна пряність. Її можна використовувати як в свіжому, так і в сушеному вигляді. Свіжа м’ята чудово підходить для:

  • фруктових салатів (особливо з цитрусовими);

  • страв з баранини або курятини;

  • страв із рису, наприклад, до плову;

  • холодних закусок або шашлику.

Сушену м’яту використовують як приправу для:

  • страв з овочів, наприклад, печеної картоплі або баклажанів;

  • маринадів до м’яса або риби;

  • томатних соусів та супів;

  • випічки, особливо солоних пирогів або хліба.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Карітас видає продуктові набори пенсіонерам: куди звертатися

Частина пенсіонерів можуть отримати безкоштовні продукти харчування від відомого міжнародного фонду. Як це зробити.

21/05/2025 08:48
  • Новини

Пенсії не нараховуватимуть, якщо не виконати ці вимоги: Пенсійний фонд зробив важливе попередження

Частина українців можуть залишитися без пенсій. Які вимоги потрібно обов'язково виконати, щоб отримувати пенсійні виплати.

21/05/2025 07:55
  • Новини

Свята та народні прикмети 21 травня – чому сьогодні не можна носити чорний одяг

21 травня в Україні відзначають Всесвітній день культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку, Міжнародний…

21/05/2025 06:37
  • Новини

Пенсія на мінімалці: скільки заплатять за 35 років стажу – рахуємо за формулою Пенсійного фонду

Статистика свідчить, що середня українська пенсія становить третину середньої зарплати. Скільки ж пенсії нарахують при…

21/05/2025 05:25
  • Новини

Погода в Україні на середу, 21 травня

Погода в Україні на середу, 21 травня у східних областях, місцями у центральних, західних, південних…

20/05/2025 22:23
  • Новини

Магнітні бурі на середу, 21 травня 2025 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня: як поводитися метеозалежним.

20/05/2025 21:58