П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяСекрети шеф-кухарів: які спеції з чим краще поєднувати?

Секрети шеф-кухарів: які спеції з чим краще поєднувати?

Этот материал также доступен на русском языке
Спеції та прянощі – невід'ємна складова величезної кількості найрізноманітніших страв: вони допомагають не тільки повністю розкрити всі грані смаку тієї чи іншої страви, але й зробити її багатшою та яскравішою. Завдяки їм навіть звичайнісінькі страви без особливих зусиль перетворюються на вишукані страви.

А ще спеції та прянощі дуже корисні, зрозуміло, тільки якщо вживати їх у розумних кількостях. І для того, щоб витягти зі спецій із прянощами максимум користі, важливо навчитися правильно поєднувати їх з різними продуктами.

 Кожна досвідчена господиня використовує при приготуванні тієї чи іншої страви знайому і багаторазово перевірену приправу. І складно змусити себе спробувати щось нове.

Адже в сучасній кулінарії налічується понад 150 видів спецій!

РОЗМАРИН. Краще подавати з грибами, картоплею, цибулею, квасолею або зеленим горошком. Підкреслює смак курки, баранини та риби. Можна додавати в маринади або змішувати з часником, орегано та базиліком.

БАЗИЛІК. При приготуванні додають до баклажанів, картоплі або до помідорів. Підкреслює смак курки, свинини, риби та сирів. Використовують у салатних заправках та соусах. Поєднується з часником, розмарином, чебрецем, майораном та орегано.

ЧЕБРЕЦЬ. Пряність добре поєднується з морквою, помідорами, цвітною капустою, квасолею та сочевицею. Надає насичений смак яловичині, баранині, свинині. Чебрець додають у супи, маринади, заправки. Поєднується з орегано та розмарином.

ГВОЗДИКА. Має пекучий та пікантний аромат, який підкреслює смак яблук, буряків, гарбуза, солодкого перцю та помідорів. Готують з бараниною, додають у супи, маринади та випічку. Можна змішувати з корицею та мускатним горіхом.

ІМБИР. Аромат солодкий, зігріваючий. Підсилює смак моркви, цитрусових, буряків, гарбуза, м’яса курки, яловичини та риби. Можна додавати в рис, рагу, соуси та маринади. Поєднується із сушеним часником.

КОРИЦЯ. Ароматна пряність розкриває смак яблук, солодкого перцю, картоплі, гарбуза, моркви та груші. Надає незвичайний смак курці та баранині. Можна додавати в соуси, випічку та десерти. Поєднується з мускатним горіхом, гвоздикою та перцем.

КАРДАМОН. Має солодкий аромат. Можна готувати разом із морквою, цитрусовими, гарбузом, горошком та сочевицею. Добре розкриває смак м’яса курки, качки та свинини, додають у рис. Змішують з корицею, імбиром та куркумою.

КОРІАНДР. Надасть пряного аромату і злегка гострого смаку болгарському перцю, картоплі та помідорам. Також підкреслить смак курки, яловичини або свинини. Додають у рагу, супи, фарш та соуси. Можна змішувати з перцем чилі та корицею.

ОРЕГАНО. Можна приправити помідори, болгарський перець, картоплю, гриби та квасолю. Зазвичай додають при готуванні яловичини, курки та риби, супів, томату, соусів та маринаду. Поєднується з лавровим листом та чебрецем.

ПАПРИКА. Додають у страви з болгарським перцем, цвітною капустою, гарбузом та картоплею. Підсилює смак курки та морепродуктів, рису, супів, маринадів. Можна змішувати з часником, червоним перцем та корицею.

МУСКАТНИЙ ГОРІХ. Гармонійно поєднується з броколі, морквою, цвітною капустою та гарбузом. Надає насичений смак баранині, рису, соусам, випічці та будь-якій начинці. Можна змішувати з запашним перцем та гвоздикою.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні