Вівторок, 17 Вересня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи можуть навмисно знижувати виплати під час розрахунку пенсії

Чи можуть навмисно знижувати виплати під час розрахунку пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції надійшов лист від нашого читача з Чернігівської області. Він вважає, що розмір його пенсії навмисно занижують. Чи може таке бути і що не так з пенсійним законодавством, читайте у нашій статті.

«Раніше я жив і працював у Києві, а три роки тому переїхав до Чернігівської області й перевів сюди свою пенсію. Коли я отримав розрахунок своєї пенсії, стало зрозуміло, що його здійснено з метою обдурити пенсіонера. Розрахунок коефіцієнта зарплати здійснено з грубим порушенням закону України №1058 у редакції від 09.07.2003. За цим законом, коефіцієнт зарплати має бути 2,3, а, згідно із законом Реви, він у мене вийшов 1,9. Річ в тому, що абзац 17 частини 2 статті 40 Закону 1058 зі змінами від 03.10.2017 свідчить, що річна зарплата до 1 січня 1992 року для визначення індивідуального коефіцієнта вважається щомісячною середньою зарплатою в Україні.

Крім того, у мене самовільно відібрали всі доплати через збільшення прожиткового мінімуму та середньої зарплати по Україні, мотивуючи це тим, що в мене і так велика пенсія. У результаті я недоотримую близько трьох тисяч гривень на місяць. На мої звернення Пенсійний фонд не відповідає по суті питань.

У моєму районі 5,5 тисячі пенсіонерів, якщо кожному стільки не доплачують, то виходить близько двох мільйонів на місяць. А скільки таких людей у всій Україні?»

Петро Бабенко, Чернігівська обл.

Як нараховують пенсію?

В органах Пенсійного фонду не завжди можуть чітко пояснити ті чи інші речі, якусь інформацію можуть навіть усвідомлено або несвідомо приховати. Але погодитися з тим, що там навмисне дурять пенсіонерів, ми не можемо. Для таких заяв потрібні вагомі підстави і найчастіше вони необґрунтовані.

Розрахунок пенсій проводиться переважно в автоматичному режимі. У комп’ютер вносяться дані про стаж і зарплату людини і всі розрахунки згодом здійснює комп’ютерна програма, спираючись на алгоритми, прописані в законодавстві. Таким чином, людський фактор тут мінімізовано. Навіть якщо уявити, що працівник Пенсійного фонду захоче якимось чином обдурити систему, йому буде дуже складно це зробити, а часом і неможливо. Інше питання, що саме законодавство не є досконалим і не завжди справедливим, про що ми не раз писали.

Чому виникає плутанина із зарплатою?

Тепер ближче до суті. Нагадаємо нашим читачам, що для визначення індивідуального коефіцієнта зарплати дохід людини за кожен місяць ділиться на середню зарплату по країні у цих місяцях. Потім виводиться середнє значення за місяці, які беруть участь у розрахунку. До 2004 року при оформленні пенсії допускалася видача довідок про зарплату з погодинною розбивкою. Але після зазначеної дати, коли було ухвалено згаданий вами Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058 від 9 липня 2003 року, правила змінилися – тепер індивідуальний коефіцієнт зарплати прораховується за кожен місяць.

Проте до 1992 року дані про середню зарплату в країні держстат давав щорічно, а з 1992 року ці дані почали публікувати щомісяця. Тому у 2013 році до Закону №1058 було внесено уточнення, що якщо людина подає для розрахунку пенсії довідку про зарплату до 1992 року, то середня зарплата по країні у конкретному році вважатиметься також середньомісячною зарплатою по Україні за відповідні періоди. В принципі, це формальність, яка не змінила суті попередніх розрахунків. Можливо, зазначена норма виписана, як завжди, не дуже чітко, що і збиває з пантелику і може призводити до різночитання.

З листа бачимо, що ви пропонуєте альтернативну методику розрахунку коефіцієнта зарплати, не намагаючись річну зарплату поділити на 12 місяців. Але логіку цього розрахунку нам зрозуміти складно і вважаємо, що вона є помилковою.

Також зауважимо, що уточнюючу норму, про яку згадано вище, було внесено до закону значно раніше за 2017 рік, у той час, коли Андрій Рева ще не був міністром соцполітики. Зрештою, міністри не ухвалюють закони – цим займається Верховна Рада.

Від чого залежить розмір доплат?

Щодо доплат до пенсії, то тут нам складно зробити будь-які висновки. Не цілком зрозуміло, про які саме доплати йдеться. Лист Пенсійного фонду, який ви додаєте, свідчить, що вашу пенсію не зменшували. Бачимо, що у вас є доплата за понаднормовий стаж і надбавка почесному донору. Вони залежать від прожиткового мінімуму і коли він росте, то ці доплати також трохи збільшуються.

При цьому автоматичний перерахунок пенсій за віком через збільшення середньої зарплати законодавством не передбачено. Але так чи інакше, зростання цього показника певним чином впливає на розмір щорічної індексації. Таку індексацію, як бачимо, вам також проводили.

У деяких випадках збільшення пенсії призводить до зростання мінімальної зарплати. Наприклад, у осіб віком понад 65 років при стажі 30 років у жінок і 35 років у чоловіків мінімальна пенсія за віком не може бути нижчою за 40% мінімальної зарплати. З 1 квітня мінімальна зарплата в Україні становить 8 тисяч гривень, отже мінімальна пенсія для таких громадян становить 3200 гривень. Оскільки ваша пенсія справді вища за цю суму, то вказаний перерахунок вас не зачепив.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні