Четвер, 4 Липня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатПеред пенсією з'ясувалося нестачу страхового стажу: що робити, якщо роботодавець не сплачував...

Перед пенсією з’ясувалося нестачу страхового стажу: що робити, якщо роботодавець не сплачував податок

Этот материал также доступен на русском языке
Ви звільнилися з роботи і дізнались, що за вас не сплатили страхові внески. У такому разі звертайтеся до адміністративного суду, щоб роботодавець сплатив за вас все, що мусив сплатити, і у вас поновився страховий стаж.

Що треба памятати

Коли ви працюєте, ваш роботодавець сплачує за вас єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ), відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (редакція від 29.01.2024, далі – Закон).

Відповідно до ч.2. ст. 6 зазначеного Закону, платник єдиного внеску зобов’язаний:

  1. своєчасно і в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок до податкового органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску;
  2.  вести облік виплат (доходу) застрахованої особи та нарахування єдиного внеску за кожним календарним місяцем і календарним роком, зберігати такі відомості в порядку, передбаченому законодавством;
  3.  надавати безоплатно застрахованій особі та на вимогу членів сім’ї померлої застрахованої особи відомості про заробітну плату (дохід), суму сплаченого єдиного внеску та інші відомості про застраховану особу, що подаються до податкового органу;
  4.  пред’являти на вимогу застрахованої особи, на користь якої він сплачує єдиний внесок, повідомлення про взяття на облік як платника єдиного внеску і надавати інформацію про сплату єдиного внеску, в тому числі у письмовій формі.

На що має право робітник?

Єдиний внесок дає право на страховий стаж. Таким чином, ви завжди можете запитати роботодавця, щоб він надав вам відомості щодо оплати ним єдиного внеску.

Ви можете також самостійно, за допомогою електронного цифрового підпису, в особистому кабінеті Пенсійного фонду або Державної податкової служби дізнатися, чи сплатив за вас роботодавець єдиний внесок.

Відповідно до ч.2 ст. 25 Закону, у разі виявлення своєчасно несплачених сум страхових внесків платники єдиного внеску зобов’язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею.

Якщо ваш роботодавець не сплатив ваші страхові внески або сплатив їх невчасно, відповідно до чч.2 ч.11.ст.25 Закону, за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно несплачених сум.

Ви можете поскаржитися до Державної податкової служби у разі несплати вашим роботодавцем внесків.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні