Статті

Як апостоли Петро і Павло постраждали за християнську віру

Апостолів Петра і Павла називають первоверховними, оскільки їм належить перша роль у поширенні християнства. Петро (Симон), що походив із сім’ї рибалки, був одним із улюблених учнів Ісуса Христа. Саме йому Спаситель відвів роль засновника Церкви: «І кажу Я тобі, що ти скеля, і на скелі оцій побудую Я Церкву Свою, і сили адові не переможуть її» (Мт 16:18).

Апостол Павло (Савл) народився в сім’ї багатих іудеїв у малоазіатському місті Тарсі. Довгий час він сам був гонителем християн. Після чудесного навернення апостол Павло став місіонером – у всій Римській імперії він проповідував християнство язичникам.

Святий апостол Петро прибув у Рим у 60-ті роки. Тут він багатьох навернув до Христа. У Римі він написав до другого соборного послання до християн, які навернулися з юдеїв і язичників і перебували в Малій Азії. Господь сповістив йому про швидкий вихід із земного життя: «Незабаром повинен покинути оселю свою, як і Господь наш Ісус Христос об’явив був мені. А я пильнуватиму, щоб ви й по моєму відході завжди мали це в пам’яті» (2 Петра 1:14-15).

Під час гоніння, створеного Нероном, святий апостол Петро був схоплений і поміщений у Мамертинську в’язницю. Звідси його відвели на Ватиканський пагорб, розташований на правому березі річки Тибр. На пагорбі був цирк Нерона. Тут святий апостол прийняв мученицьку смерть. Як і Вчитель, Петро був зведений на хрест, але з упокорювання просив розіп’яти його вниз головою. Тут же на Ватиканському пагорбі він був похований. Коли в 1941 році на нижньому поверсі собору святого апостола Петра проводилися розкопки, саме на цьому місці знайшли плиту з коротким і дуже виразним написом грецькою мовою: «Петро тут».

Про час прибуття святого апостола Павла до Риму ми не знаємо. Як і святому апостолу Петру, Господь відкрив Своєму улюбленцю (Діян 9:15) час смерті: «Бо я вже за жертву стаю, і час відходу мого вже настав.Я змагався добрим змагом, свій біг закінчив, віру зберіг. Наостанку мені призначається вінок праведности, якого мені того дня дасть Господь, Суддя праведний; і не тільки мені, але й усім, хто прихід Його полюбив.» (2 Тим 4: 6-8). Апостола Павла привели до заміської місцевості, яка називається Сальвійські води. Як римський громадянин, він не міг бути розіп’ятий. Тут його обезголовили. Більшість дослідників відносять мученицьку кончину святих апостолів до 67 року після Різдва Христового. Над гробницею апостола Павла святий рівноапостольний Костянтин Великий у 324 році збудував церкву.

ДО ВІДОМА. День пам’яті святих первоверховних апостолів Петра та Павла – 29 червня (за новоюліанським календарем) та 12 липня (за юліанським календарем).

За матеріалами православної преси

Новое на сайте

  • Суспільство

Видають безкоштовні продуктові сертифікати від відомої мережі супермаркетів: встигніть зареєструватися

Українцям надається нова гуманітарна допомога. Як зареєструватись для отримання сертифіката на покупки в супермаркеті.

02/07/2024 09:44
  • Пенсійна справа

Деяким пенсіонерам виплатять до 3100 гривень: як отримати гроші

Уже в серпні разом з пенсією деякі пенсіонери отримають додаткові виплати. У Пенсійному фонді пояснили,…

02/07/2024 08:53
  • Новини

Які зачіски принцеси Діани зараз на піку популярності: вони надають шарму та елегантності

Принцеса Діана стала іконою стилю, яку наслідували і знатні леді, і прості британки. Сьогодні образ…

02/07/2024 07:31
  • Різне

Свята та народні прикмети 2 липня — чому цього дня категорично не можна ображати бджіл

2 липня в Україні відзначають Всесвітній день боротьби з розладами харчової поведінки та Всесвітній день…

02/07/2024 06:42
  • Новини

Незвичайний пиріг на олії та окропі: хрустке тісто і багато соковитої начинки

Спекти пиріг можна не тільки на сметані, кефірі чи вершковому маслі. Є безліч бюджетних рецептів…

02/07/2024 05:27
  • Статті

Ідеї ​​для прикраси вечірки повітряними кулями

Щоб вечірка була атмосферною та запам'яталася всім гостям, потрібно ретельно продумати її декор. Пропонуємо вам…

01/07/2024 23:43