Тофу почали робити в Китаї із спресованого згущеного соєвого молока. Процес виготовлення тофу нагадує процес виготовлення звичайного сиру. Для затвердіння тофу використовують хлорид магнію, що залишається після видобутку солі з морської води.
Тофу містить білки, амінокислоти, корисні жири, вуглеводи, вітаміни та мінерали. При цьому тофу може погіршити засвоєння кальцію, цинку і заліза, тому харчування має бути повноцінним.
Існують суперечливі дослідження щодо впливу тофу на онкозахворювання. Однак Європейське агентство з безпеки харчових продуктів оприлюднило дані про те, що тофу не впливає на ризик раку молочної залози, щитовидної залози або матки у людей похилого віку. Також це стосується інших видів онкології. Більше того, люди, які регулярно споживають їжу з сої, наприклад, тофу, мають нижчий ризик розвитку раку передміхурової залози.
Крім того, соєві продукти, у тому числі тофу, здатні знижувати рівень «поганого» холестерину. Медичні дослідження показали, що поєднання тофу, клітковини, білка і корисних речовин сої сприяє здоров’ю серця і навіть допомагає знизити тиск.
Також вживання тофу допомагає зміцнити кістки, покращити діяльність мозку, знизити депресивні прояви, втому та порушення сну.