Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яСтентування проти хвороб серця - повернення до активного життя

Стентування проти хвороб серця – повернення до активного життя

Этот материал также доступен на русском языке
Головна проблема хвороб серцево-судинної системи – закупорювання артерій. Це відбувається внаслідок наявності у їх просвіті атеросклеротичних бляшок.

Для відновлення прохідності судин часто рекомендують коронарне стентування. Що це за процедура?

Ми розповідали, як отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті та інфаркті.

Для чого роблять стентування

Стентування — медичне оперативне втручання, що проводиться з метою встановлення стенту (спеціального каркаса), який поміщається в просвіт порожнистих органів та судин людини, наприклад, коронарних судин або жовчної протоки, і забезпечує розширення звуженої патологічним процесом ділянки.

Коронарне стентування принципово відрізняється від коронарного шунтування, де метою операції є створення обхідного шляху ураженої ділянки судини.

Як проходить процедура

Через судину на стегні або руці вводиться спеціальний катетер, через який проводиться тонкий металевий провідник під спостереженням на моніторі (ендоскопічний метод). Провідник забезпечений спеціальним балончиком, розмір якого підбирається відповідно до особливостей звуженої ділянки. На балончику змонтований в стислому стані стент, який обов’язково сумісний з органами і тканинами людини, гнучкий і пружний, підстроюється під стан судини.

Введений балончик на провіднику роздувається, стент розширюється і вдавлюється у внутрішню стінку судини. Для повної впевненості в тому, що стент розширився правильно, балон роздувається кілька разів. Потім балон здувається і видаляється з артерії разом з провідником і катетером. Стент залишається і зберігає просвіт судини. Залежно від розміру ураженої судини можуть використовуватися один або кілька стентів.

Які недоліки є у коронарного стентування

Безкровність і видима простота операції, короткий післяопераційний період і ефективність коронарного стентування роблять його сучасним і популярним рішенням проблеми багатьох серцево-судинних захворювань. На відміну від хірургічної операції, яка проходить з використанням штучного кровообігу, процедура стентування триває 30-40 хвилин і практично не дає ускладнень.

Але стентування не має абсолютної ефективності, приблизно в 15-20% випадків відбувається зворотний процес, і судина знов звужується.

Підготувала Світлана Комісаренко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні