Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧому людині з інвалідністю можуть відмовити у призначенні соціальної допомоги: які підстави...

Чому людині з інвалідністю можуть відмовити у призначенні соціальної допомоги: які підстави є для цього

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні допомогу від держави отримують особи, які не мають права на пенсію, особи з інвалідністю, та особи, які потребують допомоги на догляд. Коли можуть відмовити інваліду у призначенні такої допомоги?

До редакції звернувся Микола Яговенко з міста Ніжина Чернігівської області. Він повідомив, що в 2021 році за станом здоров’я отримав першу групу інвалідності загального захворювання, підгрупа Б, довічно. В 2024 році він звернувся до лікарні, де видали довідку про стан його здоров’я. Він повідомляє, що звернувся до ЦНАП по соціальну щомісячну допомогу, але йому було відмовлено. Читач запитує, чи має він право на соціальну допомогу?

Куди звертатися?

Читач не повідомив, чи було здійснено його прийом. Якщо була відмова, до якої посадової особи він звертався, яка саме була надана відповідь, які при цьому розглядалися документи, чи звертався він потім до органів соціального захисту по роз’яснення.

Відповідно до статті 42 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» (редакція від 01.01.2024), особи, винні у порушенні вимог цього Закону, несуть встановлену законом матеріальну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність.

Таким чином, якщо вам відмовили, ви можете звернутися до центрів безоплатної правової допомоги, щоб вам допомогли написати скаргу до міської ради або до суду щодо бездіяльності працівників ЦНАП .

Скільки мають платити?

Призначення вам допомоги регулюється таким чином. Відповідно до пункту 8 Постанови КМУ № 261*, соціальна допомога встановлюється виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а саме:

  • 100 відсотків – особам з інвалідністю I групи, жінкам, яким присвоєно звання «Мати-героїня», на одну дитину померлого годувальника;

  • 80 відсотків – особам з інвалідністю II групи;

  • 60 відсотків – особам з інвалідністю III групи.

Відповідно до пункту 12, соціальна допомога призначається особам з інвалідністю – на весь час інвалідності, встановленої органами медико-соціальної експертизи.

Як призначають допомогу?

Державна соціальна допомога (в тому числі надбавка на догляд) призначається з дня звернення по її призначення, якщо протягом трьох місяців подано всі необхідні документи. Якщо до заяви подано документи не в повному обсязі, заявнику письмово (у паперовій або електронній формі) мають повідомити про прийняття відповідних документів, а також про документи, які у тримісячний строк необхідно подати додатково.

Днем звернення по призначення державної соціальної допомоги (в тому числі з надбавкою на догляд) вважається день прийняття заяви з документами. Заява розглядається не пізніше ніж через 10 днів після її надходження з документами.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Суми державної соціальної допомоги, призначені, але не одержані своєчасно без поважних причин, виплачуються за минулий час не більш як за 12 місяців перед днем звернення по її отримання.

***

Таким чином, існує механізм призначення соціальної допомоги. І ви можете поцікавитися в органах соціального забезпечення, як вам призначено допомогу і коли її очікувати.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Постанова КМУ «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд» № 261 від 02.04.2005

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні