Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо любили готувати українські письменники: сливовий пиріг Ольги Кобилянської мав 2 секрети

Що любили готувати українські письменники: сливовий пиріг Ольги Кобилянської мав 2 секрети

Этот материал также доступен на русском языке
Багато знаменитих письменників любили готувати самостійно, і ми ділимося оригінальними та нескладними рецептами наших класиків, з якими впорається кожен. Сьогодні черга пирога Ольги Кобилянської.

Багато які наші письменники любили добре поїсти і нерідко самі готували свої оригінальні страви. Одні рецепти збереглися донині у сімейних архівах, інші – письменники докладно описували у творах.

Ми розповідали про улюблені вареники Миколи Гоголя та борщ з сушеною рибою, який полюбляв Тарас Шевченко. А ви можете скуштувати рецепт кавового меланжу, яким Іван Франко пригощав гостей, або приготувати англійський кекс з горіхами та вишнею, який любила Леся Українка.

Ольга Кобылянська: вершки і сливовий пиріг

У рецепті сливового пирога, який часто готувала родина української письменниці Ольги Кобилянської, ховаються два секрети. По-перше, крім слив, до десерту додають горіхи. По-друге, сливи покриваються ніжною яєчною масою, яка додає пирогу родзинку.

Інгредієнти

Для тіста: борошно — 300 грамів, вершкове масло — 200 грамів, цукор — 100 грамів, яєчні жовтки — 2 штуки, розпушувач — 0,5 чайної ложки, горіхи — за бажанням.

Для крему: яйця – 4 штуки, цукор – 2 столові ложки, сметана – 2 столові ложки, картопляний крохмаль – 1 чайна ложка, ванілін.

Приготування

  • Розм’якшене масло розтерти з цукром і жовтками, борошно з розпушувачем просіяти і замісити тісто.
  • Накрити плівкою і залишити в холодному місці на 1-2 години.
  • Розкотити тісто завтовшки близько 1 сантиметра, викласти у форму і посипати сухарями з цукром та горіхами.
  • Сливи очистити від кісточок і дуже щільно викласти на тісто.

Для крему окремо розтерти жовтки і збити білки з цукром, додати сметану, ванілін та крохмаль. Змастити зверху сливи і випікати в духовці при температурі 180 градусів, поки сливи не стануть м’якими, а зверху не з’явиться рум’яна скоринка.

А ще Ольга Кобилянська сама робила вершки. Літр домашнього молока вона залишала в прохолодному місці на 12 годин, а потім збирала зверху сметану або вершки і додавала у каву.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні