Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому після їжі виникає здуття і з'являється тяжкість у животі: чи можна...

Чому після їжі виникає здуття і з’являється тяжкість у животі: чи можна позбутися дискомфорту

Этот материал также доступен на русском языке
Нервувати шкідливо, це знають усі. Але не всім відомо, як незвичайно може виявитися наша нервозність і до яких наслідків може призвести. Тому не нервуйте!

Питання читачки:

Почав турбувати живіт: за годину-півтори після їди виникають здуття, важкість. Лікар запідозрив синдром подразненого кишечника, призначив лікування і порадив менше хвилюватися. Який тут зв’язок?

Відповідає дієтолог-геронтолог Юлія Поворознюк:

На синдром подразненого кишечника часто страждають ті, хто багато нервує.

Це хвороба недовірливих, прискіпливих людей, які звикли все робити на відмінно. У них дуже добре виражений зв’язок кишечника і мозку.

Будь-яка жорстка клітковина – капуста, бобові, висівки, причому навіть у поєднанні з кефіром, – може подразнювати слизову оболонку кишечника, посилаючи сигнали в мозок. Людина скаржиться на погане самопочуття, її часто наздоганяє депресія.

Які ще причини цього захворювання?

Воно нерідко виникає у того, хто приймав багато антибіотиків, які змінили мікрофлору кишечника, або через брак ферментів, неправильне харчування, вікові зміни в кишечнику.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні