Субота, 23 Листопада, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЛитературная кухня: Иван Франко угощал гостей кофейным меланжем

Литературная кухня: Иван Франко угощал гостей кофейным меланжем

Этот материал также доступен на русском языке
Письменники, художники артисти завжди здаються нам трохи "з іншого світу. Але незважаючи на їхню високу духовну кульуру, харчувалися вони їжею земною.

Багато які наші письменники любили добре поїсти і нерідко самі готували свої оригінальні страви. Одні рецепти збереглися донині у сімейних архівах, інші – письменники докладно описували у творах.

Ми розповідали про вареники Миколи Гоголя та борщ з сушеною рибою, який полюбляв Тарас Шевченко.

Іван Франко, хоч і походив із простої селянської родини, був натурою тонкою, вразливою та ніжною. У його будинку завжди був добре сервірований обідній стіл. Страви готувала зазвичай дружина письменника. На обід Франко любив їсти суп із квасом та мариновані овочі. А ще Франко любив каву. Сам письменник варив кавовий меланж: особливий вид австрійської кави.

Іван Франко: кавовий меланж і гриби з картоплею

Інгредієнти

Кава – 50 грамів, молоко – 50 грамів, цукор або мед – 1 чайна ложка, вершки – 10-15 грамів, кориця, порошок какао і тертий шоколад.

Приготування

  • Зварити каву і додати до неї цукор або мед.
  • Нагріти молоко до 60 градусів і збити так, щоб зверху утворився 0,5–1 сантиметр піни.
  • Обережно вилити спочатку каву, а зверху молоко у нагрітий скляний келих.
  • Викласти зверху збиті вершки, посипати корицею, какао або тертим шоколадом.

Щодо більш «серйозних» страв, то найбільше Франко любив смажені гриби з молодою картоплею.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні