Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЩо зарахують до стажу, щоб отримати пенсію за вислугою років

Що зарахують до стажу, щоб отримати пенсію за вислугою років

Этот материал также доступен на русском языке
Чинним законодавством пенсії за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров’я і соцзабезпечення вже не передбачені. Але є винятки.

Я народилась 12 квітня 1969 року. Навчалась в педагогічному ВУЗі з 1986-го по 1991 рік – 4 роки 9 місяців. Маю 32 роки безперервного педагогічного стажу з 15 серпня 1991 року. Була в декреті 3 роки – з 1996-го по 1999 рік. Чи зараховується все це в загальний стаж і чи можу я в квітні 2024 року оформити пенсію за вислугу років?”

Тетяна Василенко, лист надійшов на електронну пошту редакції

 Хто не зможе вийти на пенсію раніше?

Все, про що ви написали, має бути зараховано до загального стажу. Зауважимо, що навчання до педагогічного стажу не зараховують – тільки в загальний стаж. Період декрету, скоріше за все, зарахують на підставі трудової книжки, якщо на той час у вас був запис у трудовій і це була саме декретна відпустка. Цей стаж може піти як в загальний, так і в педагогічний. Звісно, все це буде зараховано за наявності необхідних документів (диплом, трудова книжка, свідоцтво про народження дитини) і за умови сплати страхових внесків, починаючи з 1 січня 2004 року.

А от питання щодо права на пенсію за вислугу років є дещо складнішим.

Чинним законодавством пенсії за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров’я і соцзабезпечення вже не передбачені.

Виключення зроблено лише для тих, хто станом на жовтень 2017 року вже мав 26 з половиною років вислуги. Тоді ще діяв перехідний період, а потім цей вид пенсії повністю скасували.

Як захистити свої права на пенсію?

Отже, якщо ви працювали педагогом безперервно з серпня 1991 року, то 26 років педагогічного стажу набігає саме в 2017 році. Проте необхідно 26 років і 6 місяців. Тобто кількох місяців, на жаль, не вистачає.

Це здається дуже несправедливим, але за таких обставин доведеться йти на звичайну пенсію за віком після досягнення 60 років, тобто в 2029 році. Тоді треба буде мати не менше 35 років загального стажу. З урахуванням навчання вони у вас вже є.

Якщо ви продовжите працювати, то є імовірність, що пенсію призначать трішки раніше – в 2028 році, адже тоді почне діяти норма, згідно з якою особи, які набули 40 років стажу, можуть виходити на пенсію передчасно, незалежно від віку.

Крайній варіант – спробувати звернутися до суду з вимогою оформити пенсію вже зараз, в 55 років, наполягаючи на тому, що скасування пенсій за вислугу років порушило ваші права.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні