П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо робити, якщо наснився покійний родич, і про що говорять такі сни

Що робити, якщо наснився покійний родич, і про що говорять такі сни

Этот материал также доступен на русском языке
Насамперед, такі сни показують, що потойбічне життя є, а отже, є і відплата за нього. Такі сни говорять і про те, що померлі продовжують любити нас.

Зі Священного Письма ми знаємо, що наші покійні родичі переживають про нашу долю. Так, у притчі про багатія і Лазаря нещасний безіменний багатій просить у Авраама воскресити Лазаря, щоб він засвідчив братам про те, як треба жити, «щоб і вони не прийшли в це місце муки» (Лк. 16:28). Грішний і немилосердний переживав за своїх братів і благав про допомогу їм. Невже наші родичі не переймаються нашим духовним життям?

Крім того, такі сни показують, що не варто байдуже ставитися до потойбічної долі наших близьких.

Церква обережно ставиться до снів

Ми знаємо, що Церква закликає дуже обережно ставитися до снів, у 90 відсотках випадків вона взагалі забороняє вірити снам. Найкраще підійти до священика, розповісти сон і попросити поради, як вчинити.

Здебільшого священики дадуть відповідь приблизно так. Якщо сон заколисує духовне життя, говорить про те, що у нашого близького поза труною все добре і не слід за нього переживати, подавати милостиню і молитися, то це, швидше за все, сон від лукавого. Немає людини, яка жила б на землі і не згрішила. Біблія так говорить про людину: «Думки і помисли серця їх були зло в будь-який час» (Бут. 6:5). Не варто також вірити снам-пророцтвам, які виходять від нібито наших померлих і говорять про майбутнє.

Сон як сигнал до молитовного поминання родича

Якщо наснився покійний родич, нам необхідно сприйняти це передусім як сигнал до молитовного поминання його.

Якщо родич хрещений, то найкраще прийти на панахиду, дати милостиню жебракам. Коли даєш милостиню, можна сказати, що це за упокій такої людини. Добре було б подати на проскомідію на Літургії.

Крім цього, нам необхідно щодня вдома навчитися молитися за наших покійних. Ми продовжуємо їх любити. Розлука з ними часом нестерпна. Слово Боже говорить, що любов не повинна припинятися (1 Кор. 13:8).

Безпосередньо після такого сну можна почитати якийсь період акафіст «Про єдинопомерлого». Це молитва великої глибини, вона дихає надією на зустріч, на те, що розлука закінчиться і буде велике воскресіння мертвих і радісна зустріч.

Якщо родич нехрещений, не сумуйте. Залишається шлях домашньої молитви і роздачі за нього милостині нужденним. Милості Божої безодня, тому ми сподіваємося, що для всіх Господь має милосердя.

За матеріалами православної преси

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні