Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яМеланома: як вчасно виявити рак шкіри

Меланома: як вчасно виявити рак шкіри

Этот материал также доступен на русском языке
Меланома - один з найнебезпечніших видів раку шкіри. Фахівці Центру громадського здоров'я МОЗ розповіли про ознаки захворювання, а також способи діагностики та профілактики.

Метастази меланоми зазвичай з’являються протягом року після початку захворювання. Спочатку вони проникають у лімфатичні вузли, потім вражають легені, печінку, кістки та мозок. Доведено, що сонячне опромінення, у тому числі в соляріях, збільшує ризик меланоми, тому потрібно менше перебувати на відкритому сонці.

Групи ризику

До групи ризику входять світловолосі люди зі світлою шкірою, а також руді, у яких багато ластовиння. Також небезпека захворювання на меланому підстерігає людей, у яких на тілі багато родимок або є дуже великі родимі плями. Крім того, потрібно берегтися тим, у кого в сім’ї були випадки захворювання на рак шкіри або важкі сонячні опіки.

Як починається меланома

Більш ніж у половині випадків меланома починається в області родимої плями або рясної пігментації. Якщо ви помітили у цих місцях якісь зміни, терміново звертайтеся до лікаря.

Для перевірки стану шкіри лікарі зазвичай використовують шкалу, яка називається АККОРД:

  • А – асиметрія: зверніть увагу на форму родимки, якщо умовна вісь ділить її на нерівні несиметричні частини, це привід звернутися до лікаря.
  • К – кінець: якщо родимка має нечіткі розмиті межі, це може бути ознакою меланоми.
  • Ко – колір: якщо родимка повністю або частково змінила забарвлення – терміново до лікаря.
  • Р – розмір: якщо родимка почала рости або у вас є родимка більша за 6 міліметрів у діаметрі.
  • Д – динаміка: будь-які зміни у структурі шкірного покриву родимки мають бути сигналом для відвідування лікаря. Це може бути все, що завгодно: сухість, поява кірочок, кровоточивість або випадіння волосся з родимки.

Якщо ви перебуваєте у групі ризику, порадьтеся з лікарем про частоту профілактичного огляду.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні