Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЩо робити та як захистити свої гроші, якщо банк не віддає депозит

Що робити та як захистити свої гроші, якщо банк не віддає депозит

Этот материал также доступен на русском языке
Багато українців вже зіткнулися із ситуацією, коли банківські установи відмовляють клієнтам у видачі грошей, які перебувають на депозиті.

До редакції звернулася Ольга Задунайська, жителька Дніпропетровської області. Ольга Михайлівна розповіла, що з 1992-го по 2003 рік відкладала гроші на ощадкнижку. І тепер вона не знає, чи віддадуть в банку гроші і як їх зняти.

Йдемо до банку

Нажаль, з вашого листа незрозуміло, в якій банківській установі у вас було відкрито ощадкнижки та на яких умовах оформлені депозити, які їх строки закінчення. Тож дамо загальні рекомендації. Спочатку ви повинні звернутися до будь-якого відділення того банку, де ви відкладали кошти, щоб перевірити наявні рахунки.

Взяти усі документи: паспорт, ідентифікаційний код, договори, банківські картки, усе, що підтверджує наявність вкладу. Також знадобляться свідчення про поповнення рахунків: квитанції, чеки за всі роки, що у вас є.

Договір можна розірвати

Звичайно, ви маєте право забрати власні депозити, розірвати договори. Згідно з частиною 2 статті 651 ЦК України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Коли буде з’ясовано, що у вас є рахунки, ви можете написати заяву про розірвання банківських договорів зі сплатою відсотків. Адже за договором банківського депозиту банк, що прийняв вклад, зобов’язується виплачувати вкладникові суму та проценти на неї на умовах і в порядку, встановлених договором.

Якщо у вас будуть проблеми з видачею грошей в банку, звертайтесь до суду про розірвання договору та повернення банківського вкладу.

***

Проаналізувати договір банківського вкладу, або договори, скласти позовну заяву вам допоможуть в центрах безоплатної правової допомоги.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні