Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіВеликий Бурлук: маленьке село з великою історією

Великий Бурлук: маленьке село з великою історією

Этот материал также доступен на русском языке
Великий Бурлук находится в Купянском районе Харьковской области и постоянно подвергается обстрелам со стороны российской армии.

Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». В ній ми розповідаємо про різні населені пункти та місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається.

Сьогодні ми розповімо про село Великий Бурлук, яке розташоване в Куп’янському районі Харківської області і постійно зазнає обстрілів з боку російських терористів.

Тут жив Григорій Сковорода

Великий Бурлук розташований за 108 кілометрів від Харкова. Передбачається, що назву йому дали татари, які постійно набігали на ці території. У перекладі з татарської слово «бурулук» означає «бруд», «болото».

Перше поселення виникло тут у другій половині XVII століття. Учасники одного з козацько-селянських повстань проти польських гнобителів зазнали поразки. Близько 400 сімей на чолі з отаманом Скиданом залишили обжиті села на Правобережжі й вирушили у дикий степ, на лівий берег Дніпра, де заснували слободу. Вважається, що сталося це у 1672 році. Але минуло трохи більше чверті століття і навколишні землі зазнали татарської навали. Татари спалили і пограбували не лише Бурлук, а й кілька довколишніх селищ.

У XVIII столітті було утворено Слобідську Українську губернію, до складу якої входив і Великий Бурлук. Пізніше вона стала називатися Харківською губернією. З 1785 року протягом п’яти років у селах Великий Бурлук, Гусинка і Маначинівка жив Григорій Сковорода. Після скасування кріпосного права у Великому Бурлуку мешкало близько трьох тисяч людей, працювали винокурний і селітровий заводи, розводили коней та овець.

Голод 1933 року забрав життя багатьох жителів села, а під час Другої світової війни у боях загинули понад п’ять тисяч бурлучан. У селі працювали молокопереробний та сироварний заводи. На початку 2000-х село двічі ставало переможцем обласного конкурсу «Селище найкращого благоустрою».

Окупанти втекли із села без бою

З 24 лютого по 10 вересня 2022 року селище було окуповане російськими військами. На початку липня наші війська завдали удару по окупантах, внаслідок чого спалахнула російська військова логістична база в селі.

На початку вересня окупаційна адміністрація Харківської області заявила про «евакуацію» населення із Великого Бурлука. А вже наступного дня, 10 вересня, війська російських окупантів без бою залишили населений пункт. Цього ж дня ближче до вечора у Великий Бурлук зайшли перші воїни ЗСУ, і 12 вересня Генштаб ЗСУ офіційно оголосив, що в ході контрнаступу російські окупаційні війська повністю було витіснено із села.

Наразі окупанти продовжують обстрілювати Україну, у тому числі й Великий Бурлук. У селі знову лунають вибухи ракет, є загиблі та поранені, зруйновано житлові будинки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні