Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатУспіх у суді залежить і від правильності паперів: вчимося складати позовну заяву

Успіх у суді залежить і від правильності паперів: вчимося складати позовну заяву

Этот материал также доступен на русском языке
При зверненні до суду потрібно писати позовну заяву. Як це можна зробити самому, розбираємося на прикладі одного з нашіх читачів.

Вчимося складати позовну заяву

До редакції надійшов лист від Анатолія Зайцева, мешканця Одеси. Він розповів, що після смерті дружини спадщину отримав за заповітом їх син. Але він є спадкоємцем за законом, з виділенням йому частки. Читач розповідає, що відповідно до документів нотаріуса було встановлено спадщину: сину ¾ частки, дописувачу ¼ частки. Залишились побутові речі, меблі, які він не може поділити з сином. Зараз дописувач питає, яка частка спадщини йому належить і як скласти позовну заяву до суду.

Що таке обов’язкова частка?

У статті 1241 Цивільного кодексу визначено право певних осіб на отримання частки спадкового майна. Незалежно від змісту заповіту, закон гарантує малолітнім, неповнолітнім, повнолітнім непрацездатним дітям спадкодавця, непрацездатній вдові (вдівцю) та непрацездатним батькам половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов’язкова частка).

Це означає, що ви маєте обов’язкове право на отримання половини спадщини.

До обов’язкової частки у спадщині зараховується вартість речей звичайної домашньої обстановки та вжитку, вартість заповідального відказу, встановленого на користь особи, яка має право на обов’язкову частку, а також вартість інших речей та майнових прав, які перейшли до неї як до спадкоємця.

Це означає, що ви маєте право і на речі, які стали спадщиною, на усе майно, що залишилось від покійної дружини.

Тобто ви має право успадкувати майно в тій його частині, в якій воно належить вам за законом. У зв’язку з цим ви можете вимагати скасувати свідоцтво про право на спадщину за законом, як таке, що зменшує розмір вашої частки у спадковому майні. Це можна зробити в судовому порядку.

Як підготуватися до суду

Відповідно до статті 1261 ЦК України, діти спадкодавця і того з подружжя, що його пережив, відносяться до першої черги спадкоємців за законом.

Таким чином, є два спадкоємці за законом першої черги – ваш син та ви.

Перед тим як складати позовну заяву (відповідачем буде ваш син) потрібно приготувати документи (ксерокопії в двох екземплярах, які будуть додаватися до позовної заяви, одна – для суду, друга для вашого відповідача).

Ви можете підготувати усе, що стосується предмету вашого спору: копію свідоцтва про смерть, копію заповіту, копію свідоцтва про право на спадщину, копію вашого паспорту, копію пенсійного посвідчення, копії інших документів на майно.

Зробіть перелік речей, які належали вам з дружиною, без поділу що бажаєте ви, що – ваш син. Ви можете біля кожної речі описати, де її придбано, коли, як ви нею користувалися.

Окрім того, ви можете залучити свідків, які зможуть підтвердити певні обставини (сусідів, соціального працівника тощо), скажімо, щодо того, чи ви можете користуватися спадковим майном чи ні, як до вас ставиться син.

Якщо відома оцінка майна, землі — вкажіть її. В позовній заяві можете вказати, що з наявних документів неможливо визначити вартість обов’язкової частки у спадщині, оскільки частка визначена нотаріусом невірно.

Ви можете скласти позовну заяву самостійно (в двох екземплярах) або звернутися до центрів безоплатної правої допомоги. Порадьтесь, до якого саме суду у вашому місті треба звертатися.

Якщо будете писати позовну заяву самостійно, напишіть акуратно її від руки або, якщо є можливість, у друкованому вигляді, або можете звернутися до тих, хто зможе набрати вам її на комп’ютері.

Звертаючись до суду, ви повинні сплатити судовий збір, на даний час сума судового збору у вашій категорії справ становить 1073,60 гривні. Перед оплатою судового збору ви можете звернутися до канцелярії суду, щоб дізнатися, чи не змінилися ставки з нового року. До позовної заяви додати оригінал квитанції.

ЗРАЗОК ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ

До місцевого суду ()

Адреса: вулиця, місто, індекс, телефон.

Позивач: ПІБ (повністю), адреса, індекс, телефон.

Відповідач: ПІБ (повністю), адреса, індекс, телефон.

(якщо одна адреса, – прописка, друга – фактичне проживання – вказати дві адреси)

Позовна заява про розподіл спадкового майна та виділення його в натурі

Підставою для виникнення спору стало спадкове майно, що залишилося після смерті дружини, яка померла (дата), про що видано свідоцтво про смерть.

Вона зробила заповіт (дата), в якому вказала, що майно належить нашому спільному сину. На момент смерті моя дружина мала у власності: (перерахувати нерухоме майно, перерахувати побутові речі, які були спільно набуті, якщо вона мала пенсію на момент смерті, також вказати це, перерахувати все).

Після смерті дружини, відповідно до статті 1241 Цивільного кодексу України, я є спадкоємцем, про що підтверджую документами.

Нотаріусом було видано свідоцтво про право на спадщину за законом (номер, дата), в ньому вказано частки (вказати, перерахувати). Оскільки я є спадкоємцем дружини, мені належить ½ від спадкування не лише нерухомого майна, але й особистих речей. В свідоцтві про спадкування це майно не зазначено, таким чином, вказане у свідоцтві про право на спадщину не відповідає дійсності. Таким чином, моє право як спадкоємця порушено.

Мій син, ПІБ, не виділяє мені належне майно, пояснюючи це наступним (вказати). (Якщо син ображає, обов’язково про це вказати).

Враховуючи те, що між Позивачем та Відповідачем не досягнуто згоди щодо предмету спору, я змушений звертатися до суду з відповідним позовом.

Враховуючи викладене, на підставі ст.4, 19 ст. ЦПК України

ПРОШУ

1 Прийняти позовну заяву до провадження.

2. Визнати недійсним запис нотаріальної контори щодо встановлення часток (вказати, перерахувати) після смерті дружини (вказати ПІБ) і визнати за мною, ПІБ, право власності на ½ належного мені майна.

3. Розділити вказане спадкове майно між Позивачем та Відповідачем в рівних частинах, визнавши моє право власності на ½ частини майна.

4. Встановити порядок користування майном.

5. Стягнути з Відповідача усі судові витрати на мою користь.

Дата Підпис

Додаток: копії документів до позовної заяви.

До суду подаються дві позовні заяви, два комплекти документів, квитанція про оплату судового збору. Судом буде надіслано документи Відповідачу.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні