Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк змінився пенсійний вік і що чекає майбутніх пенсіонерів

Як змінився пенсійний вік і що чекає майбутніх пенсіонерів

Этот материал также доступен на русском языке
Середній вік виходу на пенсію в Україні становить 54 роки. Про це в одному з нещодавніх інтерв’ю зазначила перша заступниця міністерки соціальної політики Дарина Марчак.

Чи це дійсно так і чи слід чекати на підвищення пенсійного віку?

Що говорять чиновники?

– Я не можу назвати середньозважений вік (тобто середній з урахуванням усіх пенсіонерів і віку їх виходу на пенсію), поки що такої цифри ми не маємо. Але можу назвати середній пенсійний вік, тобто якщо взяти всі категорії без урахування їхньої кількості, він складає приблизно 54 роки, – повідомила чиновниця.

За її словами, значна кількість категорій громадян виходять на пенсію достроково, оскільки таке право для них прописано в численних профільних законах. Сукупно сьогодні близько 2,3 мільйона пенсіонерів із 10,5 мільйона (21,6%) вийшли на пенсію достроково, тобто до 60 років.

Схожі цифри називалися ще рік тому, під час «круглого столу», що був організований профільним комітетом Верховної Ради.

Нижче наводимо статистику мінсоцполітики за 2021 рік, на яку тоді спиралися.

Середній вік виходу на пенсію:

  • загалом 53,8 року;
  • одержувачі пенсій за віком 59 років;
  • одержувачі пенсій за інвалідністю 47,9 року;
  • одержувачі пенсій за втратою годувальника 32,9 року;
  • одержувачі пенсій за вислугу років 52,7 року;
  • судді 52,7 року.

По-перше, статистика дещо застаріла.

По-друге, можна припустити, що при підрахунку брали усіх пенсіонерів, які обліковувалися в Пенсійному фонді, незалежно від дати призначення пенсії. І це істотно спотворює об’єктивну картину. А от якби провели, наприклад, порівняльний аналіз тих, хто вийшов на пенсію до 2012 року, і тих, хто йде на пенсію в 2024 році, тоді б ми дійсно побачили певну тенденцію. Цілком очевидно, що якихось 10-12 років тому люди виходили на пенсію значно раніше, ніж сьогодні.

Яким чином все порахували?

Пенсії за віком

Почнемо з того, що впродовж 2011–2021 років жінкам підвищили пенсійний вік на п’ять років. Тепер і жінки, і чоловіки мають виходити на пенсію за віком при досягненні 60 років. Тобто тут бачимо безумовне зростання віку. До того ж у 60 років можна піти на пенсію тільки за наявності певного стажу. І вимоги до його кількості щороку збільшуються. Через це люди виходять на пенсію у 63 або навіть у 65 років. Це також є своєрідним підняттям пенсійного віку. А якщо немає хоча б 15 років стажу, то людині пенсію взагалі не призначають. Такі особи зможуть претендувати лише на державну соціальну допомогу після досягнення 65 років. Тобто вони взагалі не обліковуються в Пенсійному фонді, тому у відповідну статистику не потрапляють в принципі.

Звісно ж, є особи, які працювали на шкідливому виробництві і досі мають право дострокового виходу на пенсію (пенсія за віком на пільгових умовах). Але й тут у жінок пенсійний вік зріс. Раніше жінки, які працювали за так званим списком № 1, мали виходити на пенсію у 45 років, а за списком № 2 у 50 років. Зараз такі пенсії призначаються у 50 і 55 років відповідно, як і чоловікам. Також для призначення такого виду пенсії з 2015 року треба мати на п’ять років більше загального стажу, ніж раніше.

Пенсії за вислугу років

Пенсію за вислугу років для більшості категорій громадян також скасували. Раніше на пенсію за вислугу років люди виходили за наявності певної кількості стажу незалежно від віку. Наприклад, вчитель або лікар міг оформлювати пенсію в будь-якому віці, якщо відпрацював за спеціальністю 25 років. Проте з 2015 року такі пенсії почали призначати не раніше ніж в 55 років. А в 2017 році майже всі види пенсій за вислугу років повністю скасували. Пільга залишилася тільки для артистів і військових. Тобто й у цьому разі про зниження віку виходу на пенсію не йдеться. Очевидно, що ця статистика стосується тих, хто пішов на таку пенсію багато років тому.

Своєрідна вислуга років є і у суддів. Але в Україні пенсіонерів-суддів лише близько 3,5 тисячі. Якщо врахувати, що в країні загалом 10,5 мільйона пенсіонерів, то така кількість суддів на загальну статистику пенсійного віку впливає зовсім несуттєво.

Пенсії за інвалідністю

Брати у статистику пенсії за інвалідністю або за втратою годувальника взагалі дивно, бо їх можуть призначати у будь-якому віці. Це може статися і в дитинстві, а можна вже і після 65 років перейти, наприклад, з пенсії за віком на пенсію за втратою годувальника або за інвалідністю. Тоді можна «намалювати», що в середньому пенсія призначається у 30 років. Усе залежить від того, як і для чого рахувати.

Отже, твердження, що середній вік виходу на пенсію в Україні наразі становить 54 роки, є доволі суперечливим. Звісно, ще доволі багато категорій громадян зберігають право на дострокову пенсію. Але їх стає дедалі менше. І взагалі кількість пенсіонерів останніми роками суттєво зменшується.

Що на нас чекає найближчим часом?

З другого боку, не слід забувати, що згідно з чинним законодавством право на дострокову пенсію мають і учасники бойових дій: чоловіки – у 55 років, жінки – у 50 років. Таке ж право мають батьки загиблих воїнів.

Такі норми законодавства були ухвалені ще задовго до 2022 року, коли реалії були зовсім іншими. А невдовзі, згідно з прогнозами Міністерства ветеранів, Україна матиме мільйони нових ветеранів та членів їхніх родин, які претендуватимуть на дострокову пенсію. Ось тоді середній вік виходу на пенсію дійсно може зменшитися. При цьому економічного підґрунтя для обслуговування відповідних виплат у держави на сьогодні об’єктивно немає.

Чи підвищать пенсійний вік?

Хіба не час чесно сказати: пенсійного віку в 60 років, а тим паче середнього в 54 роки, на жаль, бути не може? – спитав журналіст у Дарини Марчак.

На мою думку, простим підвищенням загального пенсійного віку ми не вирішимо проблем, – відповіла заступниця міністерки.

Тобто вона не заперечила, що піднімати пенсійний вік бажано, але зупинилася на інших речах. Зокрема, Марчак окреслила питання сплати страхових внесків і зазначила, що в Україні не вистачає платників податків, щоб наповнювати бюджет Пенсійного фонду на належному рівні. Згадала вона і про необхідність введення накопичувальної пенсійної системи, що в теорії має покращити ситуацію з майбутніми пенсіями.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні