Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатПостраждалі від війни: хто має пільги при зверненні до суду і на...

Постраждалі від війни: хто має пільги при зверненні до суду і на що вони розповсюджуються

Этот материал также доступен на русском языке
Рано чи пізно у людини виникає ситуація, коли потрібно звернутися до суду для захисту свого права. А відповідно до вимог процесуального законодавства, особа має сплатити судовий збір, розмір якого встановлений Законом "Про судовий збір", сплатити інші судові витрати.

На електронну пошту редакції звернувся Сергій Плотніков. Читач запитує, які пільги є в учасника бойових дій при зверненні до суду?

Ми проаналізували Закон України «Про судовий збір» (редакція від 18.10.2023). І як відповідь надамо статті цього Закону, які будуть корисні і іншим нашим читачам, що постраждали від російської агресії.

1. Згідно зі статтею 5, від сплати судового збору звільняються:

  • особи з інвалідністю I та II груп, законні представники дітей з інвалідністю і недієздатних осіб з інвалідністю;
  • військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, – у справах, пов’язаних з виконанням військового обов’язку, а також під час виконання службових обов’язків;
  • учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України – у справах, пов’язаних з порушенням їхніх прав;
  • позивачі – за подання позовів щодо спорів, пов’язаних з наданням статусу учасника бойових дій;

  • заявники – у справах за заявами, поданими у зв’язку зі збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, що призвели до поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, втрати документів, необхідних для отримання компенсації за пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією РФ проти України, а також порушення права власності на рухоме та (або) нерухоме майно;
  • позивачі – у справах за позовами до держави-агресора РФ про відшкодування завданої майнової та (або) моральної шкоди у зв’язку з тимчасовою окупацією території України, збройною агресією, збройним конфліктом, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та (або) нерухоме майно.

2. Також статтею 8 цього Закону передбачено відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати.

Так, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

  • якщо розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача-фізичної особи за попередній календарний рік;
  • якщо позивачами є військовослужбовці.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті