Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯкі довідки потрібно надати реабілітованим українцям, щоб отримати надбавки до пенсії

Які довідки потрібно надати реабілітованим українцям, щоб отримати надбавки до пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Для призначення будь-якої надбавки до пенсій необхідний пакет нормативних документів, які передбачають призначення. У кожному даному випадку це власний пакет. Якщо це будь-яка інформація на бланку організації без друку, це не можна вважати довідкою.

«Для пенсіонерки (97років, лежача) повинні були зробити донарахування пенсії. Всі документи було зібрано і надано. У ПФУ не нараховують пенсію через відсутність печатки на бланку регіональної комісії з реабілітації. При цьому дана комісія не має власної печатки. Чи потрібна печатка на підписі голови регіональної комісії з реабілітації, якщо на бланку організації є назва комісії, вихідний номер документа, дата видачі довідки та підпис голови?»

Запитання надійшло на електронну пошту редакції

Обставини бувають різні

На жаль, з листа не зрозумілі всі обставини зазначеної ситуації. Чи мова йде про продовження виплати пенсії, чи про недоотримання якоїсь її частини або, наприклад, надбавки на догляд або надбавки реабілітованим особам.

З контексту незрозуміло, чому виплати взагалі припинилися і хто саме уповноважений займатися цим питанням замість пенсіонерки. Якщо людина перебуває на повному державному забезпеченні – це одна справа. Якщо мова про те, що людина недієздатна, потребує постійного стороннього догляду і має піклувальника – інша справа.

Про довідки та печатки

В запитанні фігурує комісія з реабілітації. В такому випадку найбільш логічним є припущення, що мова йде про встановлення статусу особи, яку визнано реабілітованою. За наявності такого статусу видається посвідчення реабілітованого. А, наприклад, для депортованих свого часу осіб приймаються довідки органів внутрішніх справ, видані на підставі наявних у них відповідних документів (постанови про вислання, особистих справ на висланих осіб тощо). За відсутності таких документів видаються довідки районних комісій з поновлення прав реабілітованих, видані на підставі встановленого факту переселення.

Тут ми спираємося на Закон «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» і на Порядок №22-1 від 25 листопада 2005 року, затверджений правлінням Пенсійного фонду (зі змінами). І якщо ми говоримо саме про довідку, то одним з неодмінних атрибутів такого документа зазвичай є печатка.

До того ж і в Типовому положенні про регіональну комісію з реабілітації передбачено, що довідки, видані цим органом, мають бути засвідчені печаткою. Якщо це якась інформація на бланку організації без печатки, то це не можна вважати саме довідкою. Втім, ще раз підкреслимо, що ми не знаємо всіх обставин цієї справи і могли невірно трактувати ваше запитання.

Раніше ми розповідали, що деяким українським пенсіонерам більше не світить зростання пенсії, навіть якщо підніметься прожитковий рівень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні