Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУ кого збільшаться пенсії у квітні: що говорять про це фахівці

У кого збільшаться пенсії у квітні: що говорять про це фахівці

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 квітня зростає мінімальна зарплата. Це, між іншим, призведе до перерахунку частини пенсій. Чи відчують його пенсіонери і які ще зміни відбудуться у зв'язку зі збільшенням мінімальної зарплати?

Виплати зростуть у тих, у кого малі пенсії

Нагадаємо, що з 1 січня 2024 року мінімальна зарплата становить 7100 гривень, а з 1 квітня ця сума зросте до 8 тисяч гривень. Через це має відбутися автоматичний перерахунок мінімальної пенсії за віком для осіб, які:

  • досягли 65 років;

  • мають повний стаж (жінки – не менше 30 років, чоловіки – не менше 35 років);

  • не працюють.

Перерахунок відбудеться тільки якщо співпадають всі три умови. Відчути підвищення зможуть лише ті особи, у кого загальний розмір пенсії невеликий – і то не факт. Про підводні каміння перерахунку читайте нижче.

Як відбуватиметься перерахунок?

У зазначеної категорії осіб мінімальна пенсія за віком становить 40% від мінімальної зарплати. З 1 січня розмір такої мінімальної пенсії становив 2840 гривень, з 1 квітня він збільшиться на 360 гривень і складатиме 3200 гривень. Якщо такі пенсіонери мають право на надбавки, то вони встановлюються вже понад цей розмір.

Для розуміння: мінімальна пенсія за віком для решти пенсіонерів дорівнює прожитковому мінімуму – 2361 гривня (застосовується з 1 березня 2024 року).

Якщо пенсіонери віком понад 65 років з повним стажем продовжують працювати, то для їх розрахунку застосовується стара мінімальна зарплата. Перерахунок пенсії з урахуванням актуального показника мінімалки буде здійснено тільки після звільнення. Все це передбачено Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Що потрібно знати, щоб не заплутатися?

Уточнимо, що паралельно діє постанова Кабінету Міністрів №185 від 23 лютого 2024 року, що також передбачає певну пільгу для осіб, які не працюють, мають повний стаж і яким виповнилося 65 років. Відповідно до неї, у таких громадян пенсія не можете бути меншою, ніж 3370 гривень. Оскільки ця норма вже діє з 1 березня 2024 року, то на практиці мало хто зможе відчути додаткове збільшення пенсій з 1 квітня. Адже мінімальна пенсійна виплата у таких людей вже сьогодні перевищує 3200 гривень, до яких мали б підтягнутися пенсії. Таким чином, застерігаємо наших читачів від завищених очікувань щодо квітневого перерахунку.

Чи буде перерахунок тим, хто працює?

Схоже застереження можемо зробити і для тих пенсіонерів, котрі продовжують працювати. Урядом дійсно анонсовано автоматичний перерахунок пенсій з урахуванням додаткового стажу з 1 квітня. Однак цей перерахунок, як і в останні кілька років, буде зроблений із запізненням. Доплата за квітень і травень, скоріше за все, буде здійснена в червні.

Нагадаємо, що пенсіонери, які продовжують працювати, мають право на перерахунок своєї пенсії за кожні два роки, що минули з дати призначення або останнього перерахунку пенсії. В цих випадках, насамперед, відбувається перерахунок пенсії за стажем. Але якщо це вигідно, то можуть переглянути і коефіцієнт заробітної плати – за умови, що останні два роки пенсіонер офіційно отримував хорошу зарплату.

Заяву подавати необов’язково

Раніше, щоб зробити такий перерахунок, потрібно було обов’язково подавати заяву до Пенсійного фонду. Зараз, навіть якщо заява не подається, то перерахунок рано чи пізно робиться автоматично. Щороку органи Пенсійного фонду перевіряють дані про сплату страхових внесків тих, хто вже стоїть у них на обліку. Якщо за результатами перевірки видно, що станом на березень відповідного року пенсіонер набув два роки неврахованого стажу, то з 1 квітня робиться автоматичний перерахунок. Це також передбачено Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Останніми роками цей перерахунок не проводять саме в квітні, бо змінилися терміни подання звітності: була щомісячна, а стала щоквартальна. Відповідно, у березні в Пенсійному фонді ще немає відомостей про сплату внесків людей за перші місяці року, тому право на перерахунок пенсії з 1 квітня визначається тільки ближче до травня. Потім такий перерахунок робиться заднім числом.

Втім, і цей вид перерахунку не завжди приносить багато грошей, а інколи взагалі не позначається на розмірі пенсії.

Скільки коштує стаж?

Наостанок зазначимо, що через збільшення мінімальної зарплати зростає і розмір єдиного соціального внеску (ЄСВ). З 1 січня 2024 року мінімальний страховий внесок становив 1562 гривні, тобто 22% від мінімальної зарплати. З 1 квітня ЄСВ складатиме 1760 гривень. Фактично стільки буде коштувати місяць стажу. Якщо роботодавець не сплачуватиме за людину цю суму щомісяця, то людина втрачатиме стаж. Той, хто не працює офіційно, але хоче собі самостійно заробити стаж, має таку саму суму відраховувати добровільно.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні