Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яПапіломи та бородавки: в чому відмінність

Папіломи та бородавки: в чому відмінність

Этот материал также доступен на русском языке
Обидва нарости дуже схожі між собою і є проявом ВПЛ (вірусу папіломи людини), яким інфіковані більше 75% всіх людей. Часто можна сплутати на тілі наявність папіломи з бородавкою, тому варто знати основні відмінності між ними.

Папіломи –  доброякісні новоутворення

Ці невеликі (від 0,1 до 9 міліметрів) м’які нарости бурого або тілесного кольору найчастіше мають округлу форму і ростуть на маленькій ніжці. Вони нагадують качан цвітної капусти, оскільки мають рвані краї та горбисту поверхню.

При прогресуванні хвороби число даних новоутворень на шкірі збільшується. Папіломи можуть вражати статеві органи, груди, спину, шию, пахви та обличчя. Швидше будуть розвиватися у людей зі слабким імунітетом.

Бородавки

Бородавки також доброякісні новоутворення, які мають розміри від 1 міліметра до 10-12 міліметрів. В них жорстка поверхня та чіткі межі. Бородавки мають тілесний, світло-сірий або бурий колір. Найчастіше вони виникають на пальцях рук, ліктях чи долонях, підошві, шиї, шкірі обличчя та голови.

Дані новоутворення умовно ділять на три групи:

  1. прості (з’являються над поверхнею шкіри і можуть рости на будь-якій ділянці тіла, складають 70% від загального числа бородавок);
  2. підошовні (розташовані на підошвах, найчастіше зустрічаються в підлітковому віці, складають 25-30% від загального числа бородавок);
  3. плоскі (трохи виступають над поверхнею шкіри і можуть з’явитися на будь-якій ділянці тіла, складають лише 4-5% від загального числа бородавок).

Такі новоутворення, як бородавки, можуть з’явитися у будь-кого, незалежно від віку та соціального стану.

Світлана Комісаренко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні