Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк оформити заповіт, якщо у документах є помилка - розповідає юрист

Як оформити заповіт, якщо у документах є помилка – розповідає юрист

Этот материал также доступен на русском языке
Найменша помилка, навіть в одну літеру, може спричинити значні проблеми, особливо якщо це стосується правовстановлюючих документів, що визначають право власності.

До редакції звернулася Флора Анастасія, якій 94 роки. Вона розповіла, що в свідоцтві про народження дітей (1952-го і 1956 року народження) вона записана як «Наталія», а за паспортом вона – Анастасія. Дописувачка запитує, що потрібно зробити, щоб її діти не мали проблем зі спадщиною.

Куди звертатися?

Статтею 22 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», редакція від 01.01.2024, передбачено, що внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦС*) за наявності достатніх підстав. За наслідками перевірки зібраних документів, РАЦС складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому.

Відповідно до частини 2 цієї статті, внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться за заявою особи, щодо якої складено актовий запис.

Частинами 3, 4 цієї статті передбачено, що заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається до відповідного відділу РАЦС за місцем проживання заявника або за місцем зберігання актового запису цивільного стану. Зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом РАЦС за місцем зберігання відповідного актового запису. У разі зберігання актового запису цивільного стану у державній архівній установі внесення змін безпосередньо до актового запису проводиться зазначеною установою за повідомленням відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

В частині 6 цієї статті зазначено, що після внесення змін до актового запису цивільного стану заявнику повторно видається свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану.

Які документи потрібні?

Таким чином, ви можете звернутися до будь-якого органу РАЦС, надавши ваш паспорт, свідоцтва про народження дітей, інші документи з заявою, щоб було внесено зміни до актового запису цивільного стану у свідоцтва про народження дітей.

Коли йти до суду?

Якщо вам буде відмовлено, ви маєте право звернутися до суду із заявою про внесення змін до актового запису до свідоцтв про народження дітей.

Заяву можете написати як самостійно, так і звернутися до центрів безоплатної правової допомоги.

Зацікавленою особою – визначити орган цивільного стану, де вам було відмовлено у видачі внесення змін до актового запису.

До заяви до суду надати копії вашого паспорту, свідоцтва про народження ваших дітей, інші ваші документи. Копію кожного документа необхідно власноруч завірити «Згідно з оригіналом. ПІБ, дата, підпис».

УВАГА! Розмір судового збору за подання позовної заяви немайнового характеру від фізичної особи становить 1 211,20 гривні.

Що потрібно вказати в заяві?

В заяві до суду зазначити, що при видачі актового запису про народження (номер, дата, орган, який видав документ) було допущено помилку: в графі ім’я матері вказано «Наталія», а не як правильно – Анастасія.

Так потрібно описати кожне свідоцтво про народження дітей. Обов’язково в заяві до суду вкажіть, що такі розбіжності в документах призводять до того, що при видачі інших документів теж припускатимуться помилки в імені, що це може призвести до ускладнень при вирішенні спадкових та інших питань, тому необхідно внести зміни до актового запису.

В заяві до суду вкажіть необхідність зобов’язати відділ РАЦС внести зміни до актового запису про народження (номер, дата, вказати, ким було внесено попередньо) і видати нове свідоцтво про народження з правильним прізвищем, ім’ям та по батькові, а у графі «ім’я матері дитини» вказати – Анастасія замість «Наталія».

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Стара назва ЗАГС

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні