П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЗапалення м'язів: які м'язи найчастіше запалюються і чим небезпечне захворювання

Запалення м’язів: які м’язи найчастіше запалюються і чим небезпечне захворювання

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо вас почали турбувати незрозуміла слабкість і болісні відчуття у м'язах шиї, плечей або попереку, слід звернутися до лікаря і виключити міозит.

Чому виникає і як лікується це досить поширене захворювання, розповів травматолог-ортопед вищої категорії Юрій Шимон.

Що таке міозит?

Міозит – це запалення м’язів опорно-рухового апарату, яке може бути різної природи: інфекційної, ревматичної, посттравматичної.

Патологічний процес здатний розвинутися в одному або декількох м’язах, розташованих у будь-якій частині тіла. Але найчастіше пацієнти стикаються з міозитом шиї та попереку, спочатку приймаючи болючі відчуття за остеохондроз хребта. Рідше зустрічається запалення верхніх та нижніх кінцівок.

Міозит буває локальним – коли уражається один м’яз або м’язова група, і генералізованим, коли у процес залучається кілька груп м’язів. Також захворювання поділяють на гостру та хронічну форми.

Чому виникає запалення?

Виникненню міозиту сприяють різні чинники – як зовнішні, так і внутрішні. Запалення може розвинутися після травми, стати наслідком перенесеної вірусної або бактеріальної інфекції, аутоімунних захворювань (ревматоїдного артриту, васкуліту, системного червоного вовчаку), а також порушення обміну речовин, алергічної реакції, впливу на організм паразитів, токсинів або деяких ліків.

Крім цього, спровокувати появу болю в м’язах здатні переохолодження, надмірне фізичне навантаження, тривале перебування у незручній позі.

Також запалення буває пов’язано з загальним психічним станом людини, оскільки стрес формує захисні реакції організму, зокрема м’язове напруження.

Як проявляється патологія?

Для будь-якого типу міозиту характерними є локальні ниючі болі, що посилюються при пальпації та рухах, котрі викликають скорочення запалених м’язів. Як наслідок захисної напруги м’язів з часом виникає обмеження рухливості суглобів і розвивається м’язова слабкість, аж до атрофії.

При тривалому запаленні у м’язах часто утворюються болючі локальні ущільнення. Спочатку це просто наслідки м’язового спазму, але згодом у тканинах відбуваються зміни і формуються фіброзно-м’язові вузлики.

Гостра форма міозиту протікає з яскраво вираженою симптоматикою: сильним пульсуючим болем, ознобом, набряком та почервонінням у місці запалення, невеликим підвищенням температури тіла. При хронічній формі періоди загострення чергуються із затиханням або навіть цілковитим зникненням симптомів.

Додаткові прояви залежать від локалізації патологічного процесу.

Яке лікування призначать?

Міозит досить важко діагностувати, тому що його симптоми схожі з багатьма іншими патологіями. Тому для точної діагностики зазвичай потрібна низка обстежень і консультація кількох фахівців – ревматолога, невролога, травматолога, інфекціоніста.

Метод лікування міозиту залежить від його виду та причини розвитку. При інфекційних формах призначаються антибіотики, противірусні, протигрибкові препарати. Аутоімунні ураження потребують придушення імунітету, гормонального лікування, при токсичній природі міозиту необхідно максимально обмежити контакт організму з отруйною речовиною. Крім того, для лікування патології застосовуються протизапальні мазі та гелі, вітаміни групи В, лікувальний масаж, фізіотерапія.

Також рекомендовано дієту з невисокою калорійністю, але з достатнім вмістом білка, кальцію та вітаміну Д, дотримання питного режиму. Поза періодом загострення показано лікувальну фізкультуру, їзду на велосипеді, ходьбу на довгі дистанції.

Як запобігти розвитку захворювання?

Для профілактики розвитку міозиту:

  •  не сидіть і не стійте довго у незручному положенні;
  •  дотримуйтеся помірності при фізичних навантаженнях;
  •  уникайте травм та переохолодження;
  •  загартовуйтеся, займайтеся гімнастикою, плаванням, робіть вправи на розтягування;
  •  періодично розминайтеся при сидячій роботі;
  •  своєчасно лікуйте застудні захворювання.

Ірина Кадченко

Нове на сайті