Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЗвідки береться лупа і як з нею боротися

Звідки береться лупа і як з нею боротися

Этот материал также доступен на русском языке
Багато хто з нас стикається з дуже неприємною проблемою - появою лупи. У медицині це захворювання зветься «себорейний дерматит».

Головні причини появи лупи

Головні причини появи лупи полягають у порушенні сальних залоз або появі мікроорганізмів – грибків певного виду. Однак ці причини не єдині.

Неправильний догляд за волоссям

До появи лупи може призвести неправильний догляд за волоссям – дуже рідкісне миття, використання миючих засобів або неякісних фарб. Також не можна залишати на ніч на волоссі лак або пінку для укладання, використовувати для сушіння волосся занадто гаряче повітря або перебувати на спекотному сонці без головного убору.

Активність сальних залоз і їжа

Впливає на підвищену активність сальних залоз і їжа. Якщо у вас з’явилася лупа, постарайтеся виключити із раціону солодке, жирне, газовані напої, алкоголь, прянощі. Ще одна причина розвитку себореї – нестача вітамінів А та В, а також селену та цинку.

Стресові ситуації

Крім того, наше волосся гостро реагує на будь-які стресові ситуації, особливо, якщо ці ситуації стають хронічними. Також лупа може з’явитися при патологіях ендокринної системи, порушенні роботи шлунка та вегетативної нервової системи, хронічній інфекції та гормональних порушеннях, зниженні імунітету.

Як лікувати лупу

Визначити причину появи лупи і призначити лікування може лікар-трихолог, який займається проблемами шкіри голови та волосся.

При легкій формі захворювання можна спробувати впоратися з ним самостійно.

Для цього потрібно вибирати лікувальні шампуні, які містять одну або декілька таких речовин: піритіон цинку, циклопірокс, клотримазол, клімбазол, кетоконазол, дисульфід селену, іхтіол, дьоготь, сірку, саліцилову кислоту.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні