Неділя, 12 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляСпівак "Червоної рути": 5 фактів із життя Володимира Івасюка

Співак “Червоної рути”: 5 фактів із життя Володимира Івасюка

Этот материал также доступен на русском языке
У перший місяць весни - 4 березня, ми відзначали 75 років від дня народження одного із засновників української естради, композитора та співака Володимира Івасюка

 Він написав понад сто пісенних мелодій і п’ятдесят інструментальних творів.

1. Володимир Івасюк народився 1949 року у місті Кіцмань Чернівецької області у сім’ї письменника та вчительки. З дитинства Володимир навчався музиці і вже у 15 років написав свою першу пісню «Колискова» на вірші батька. Після школи Івасюк вступив до Чернівецького медичного інституту, де брав участь у самодіяльності — грав на скрипці в ансамблі «Трембіта», а згодом керував заводським хором.

2. Ще студентом Івасюк написав пісні «Червона рута» і «Водограй». Їх перше виконання відбулося у прямому ефірі однієї з музичних передач на Театральній площі Чернівців. З першого дня вони стали настільки популярними, що звучали практично на кожному концерті багато років.

3. За однією версією, перший варіант вірша «Червона рута» Івасюк присвятив однокурсниці Марії Соколовській. Згідно з іншою версією, композитор записав легенду про загадкове чар-зілля, коли подорожував гуцульськими гірськими селами.

4. Закінчивши медичний інститут, Івасюк вступив до композиторського відділення Львівської консерваторії. Талановитого музиканта запрошували до журі престижних конкурсів, наприклад, Івасюк взяв участь у міжнародному пісенному конкурсі «Сопот-74», де прозвучала його пісня «Водограй» у виконанні Софії Ротару.

5. 1979 року Володимир Івасюк входив до складу журі конкурсу артистів естради у Хмельницькому. Після закінчення конкурсу він повернувся до Львова, а вранці 24 квітня вийшов із дому і більше його ніхто не бачив. Лише 18 травня його тіло знайшли у Брюховицькому лісі під Львовом. Його смерть вважали самогубством і інші версії навіть не розглядали. 2014 року справу знову було відкрито, розслідування показало, що Івасюка було вбито радянськими спецслужбами. Цього року виповнюється 45 років від дня смерті українського співака і композитора.

Магічна рослина з Карпат

Червона рута – це одна з народних назв рододендрону карпатського. За легендою, у Карпатах розквітає рослина з червоними квітами, яка допоможе приворожити кохану людину, а ті, хто зможуть її знайти, будуть щасливі у коханні.

«Червона рута»

Ти признайся мені,
Звідки в тебе ті чари,
Я без тебе всі дні
У полоні печалі.

Може, десь у лісах
Ти чар-зілля шукала,
Сонце-руту знайшла
І мене зчарувала?

Приспів:

Червону руту
Не шукай вечорами, –
Ти у мене єдина,
Тільки ти, повір.
Бо твоя врода –
То є чистая вода,
То є бистрая вода
З синіх гір.

Бачу я тебе в снах
У дібровах зелених,
По забутих стежках
Ти приходиш до мене.

І не треба нести
Мені квітку надії,
Бо давно уже ти
Увійшла в мої мрії.

Приспів

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні