Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеНіколи не пізно: вивчення мови в похилому віці – користь та особливості

Ніколи не пізно: вивчення мови в похилому віці – користь та особливості

Этот материал также доступен на русском языке
Повномасштабне вторгнення РФ в Україну змінило свідомість громадян. Це стосується і мовного питання, адже протягом двох років російськомовні українці масово переходять на українську мову. Зокрема більш ніж половина опитаних українців поважного віку які все життя говорили, навчались в школі, інститутах російською свідомо починають спілкуватись у побуті українською, бажаючи цим сепаруватись від всього, що належить ворогу.

Легко перейти на державну мову допоможе репетитор української мови, самостійно також можна її вивчити, проте це займе більше часу та вимагатиме більше зусіль. Педагоги працюють з різними віковими категоріями, знайти хорошого фахівця можна і для учнів поважного віку, головне – бажання.

Чому варто вивчати українську мову в похилому віці і як це робити

Згідно з даними соціологічних досліджень у 2021 році, серед людей похилого віку 75% опитаних відповіли, що можуть вільно спілкуватись українською мовою. Проте з них 70% в побуті використовували російську і лише 30% спілкувались виключно українською. Більшість опитаних російськомовних пенсіонерів проживали у Центральній, Південній і Східній частині України.

З дня початку повномасштабної війни багато громадян, зокрема, поважного віку, вирішили почати вивчати українську мову та спілкуватись виключно державною в повсякденному житті. Вивчати мову ніколи не пізно та особливо корисно людям похилого віку, це дозволяє відчувати приналежність до українського суспільства, сприяє адаптації переселенців із зони бойових дій серед україномовного населення. Вивчення української принесе користь для мозку. Фахівці університету Единбурга довели, що опанування мов у похилому віці покращує пам’ять, увагу, а це своєю чергою знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера та в середньому на 5 років відтерміновує розвиток вікових хвороб і незворотних змін у мозку. Тобто, в прямому сенсі відтягує старість.

Звичайно, самостійно вивчати державну мову громадянам, які все життя говорили російською, не просто. Полегшити цей процес допоможе репетитор української мови, спеціаліст оцінить початковий рівень володіння та складе індивідуальний план навчання відповідно до потреб і побажань учня.

Корисними в процесі вивчення української мови будуть:

  1. Національна платформа з вивчення української мови Міністерства культури та інформаційної політики України.
  2. Національна онлайн платформа “Є-мова”.
  3. Репетиторська компанія Букі.
  4. “Український інститут розвитку освіти”.
  5. Безплатні курси української мови на Yotube.

Дуже зручно вивчати українську мову з репетиторами та додатково використовувати безплатні програми для навчання. Філологи часто проводять приватні уроки для пенсіонерів за зниженою ціною. Є багато спеціалістів, які ставляють лояльні ціни на заняття, доступні для людей з обмеженим бюджетом.

Що ускладнює вивчення української літнім людям і як подолати труднощі

Літні люди під час вивчення української мови можуть поставати перед труднощами:

  • психологічні блоки, мовний бар’єр, зокрема, страх звучати смішно чи недоречно;
  • відсутність мотивації та віри в себе;
  • неправильна вимова, наголоси;
  • недостатній рівень володіння комп’ютером та смартфоном для ефективного навчання онлайн.

Репетитор української мови допоможе подолати труднощі, сприятиме кращому засвоєнню матеріалу завдяки індивідуальному підходу та з допомогою різних методик. Не варто боятись починати вчити українську мову, це ніколи не пізно. Багато людей у поважному віці успішно вивчають українську. Для навчання не обов’язково бути присутнім на заняттях фізично. Дистанційні заняття є не менш ефективними, потрібен лише комп’ютер, смартфон чи планшет з доступом в інтернет і велике вивчити українську мову.


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні