Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачПобутовий зволожувач повітря: надмірність чи необхідність

Побутовий зволожувач повітря: надмірність чи необхідність

Этот материал также доступен на русском языке
Більшість сімей не приділяє належної уваги мікроклімату у будинку чи квартирі. Наслідки пересушеного повітря зазвичай виявляються не відразу, через що їх рідко асоціюють із нестачею вологи в приміщенні. Іншими словами, ми просто погано знаємо, чим загрожує нашому здоров'ю мікроклімат, який не відповідає рекомендованим характеристикам.

Чим небезпечне пересушене повітря

Проблеми з нестачею вологи найчастіше виникають в опалювальний сезон, починаючи з другої половини осені. Підтримуючи комфортну температуру у квартирі, ми не беремо до уваги другу важливу характеристику — вологість. Якщо в повітрі тривалий час буде недостатньо вологи, це неминуче призведе до появи сухості в носоглотці, шкірі, що лущиться, пересушеним ламким волоссям.

Частий симптом – погіршення самопочуття. Слизова оболонка носоглотки в таких умовах перестає бути ефективним бар’єром для інфекційних мікробів, через що ми частіше страждаємо від простудних захворювань. Алергени, що містяться в сухому повітрі разом із пилом та іншими забруднювачами, стають активнішими.

Яка має бути вологість у житлових приміщеннях

Згідно з чинними санітарними нормами, оптимальним вважається показник 30-45% при верхньому ліміті в 60%. Влітку, коли активніше використовується режим провітрювання та не працюють опалювальні прилади, нормативні значення вологості підвищуються до 60% (оптимальний рівень) та 75% для верхнього кордону.

Якщо взимку у вас в житловому приміщенні тепло, вимірявши показник вологості повітря, ви побачите, що воно знаходиться на рівні 20-25%. Це суттєво нижче за норму. Розв’язувати проблему можна народними засобами (наприклад, ставити пляшки з водою на батарею), але набагато ефективніше використовувати зволожувач повітря.

Що потрібно знати під час вибору зволожувача

Ви здивуєтеся, наскільки різними за формою та розмірами бувають ці прилади. Не менш різноманітними можуть бути ціни на зволожувачі повітря. Вибирати потрібно, виходячи з певних критеріїв:

  1. Площа обробки. Необхідний запас на рівні 20%, тобто для зволоження кімнати площею 10 м2 потрібно купувати агрегат із показником 12–14 м2.
  2. Ємність резервуару для води. Від неї залежить, наскільки часто ви доливатимете воду.
  3. Продуктивність (витрата води). Вказується в мл/годину. Показник, який допомагає визначити час роботи девайсу без дозаправки водою.

Крім того, зволожувачі повітря можуть мати додатковий функціонал (сенсорне чи електронне керування, нічний режим, індикація рівня води). Ви можете оцінити можливості сучасних УВ, відвідавши сайт Allo у Харкові. Застосувавши відповідні фільтри, ви обмежите асортимент придатних для вашого житла зволожувачів.


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні