Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаПільгиЯк довести, що ви маєте право на субсидію: які доходи враховують при...

Як довести, що ви маєте право на субсидію: які доходи враховують при призначенні

Этот материал также доступен на русском языке
Субсидія – це державна допомога на оплату комунальних послуг. В Україні субсидію надають сім'ям, які витрачають на оплату житлово-комунальних послуг понад 15% від сумарного сімейного доходу.

На електронну пошту редакції надійшов лист від Наталії Волкової. Її син зареєстрований в одній квартирі з нею, але більш ніж 20 років мешкає зі своєю родиною в іншому житлі. Декілька років вона отримувала субсидію без врахування його доходів. Але нещодавно виплату допомоги призупинили, мотивуючи тим, що в родині є вклади в розмірі більш ніж 100 тисяч гривень.

Читачка зазначає, що в неї немає депозитного вкладу. Мабуть, вклад є у сина. Пояснювальну записку до Пенсійного фонду і довідки з двох банків, на які було вказувано, вона додала.

Якщо рідні зареєстровані в квартирі, але не проживають

Пунктом 25 Положення про порядок призначення житлових субсидій* визначено: у разі, коли у складі домогосподарства кількість фактично проживаючих зареєстрованих членів домогосподарства є меншою за кількість членів домогосподарства, зареєстрованих у житловому приміщенні, соціальні норми житла і соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування розраховуються на фактично проживаючих, зареєстрованих за цією адресою, членів домогосподарства.

Доходи членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні, але фактично за цією адресою не проживають, у сукупний дохід домогосподарства не враховуються.

Таким чином, будуть враховуватися доходи лише тих осіб, які безпосередньо проживають за вашою адресою.

Як довести свої права?

Рішення у випадках, передбачених пунктом 25 цього Положення, ухвалюються на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства та (або) документів, що підтверджують непроживання особи за адресою домогосподарства.

Тобто акт обстеження матеріально-побутових умов вашого домогосподарства є основним документом, відповідно до якого вам призначать субсидію. Цим документом буде доведено, що ваш син фактично не проживає за вашою адресою.

Які документи знадобляться?

Пунктом 49 Постанови № 848 зазначено: у разі коли документи подано не в повному обсязі, уповноважений орган інформує про це заявника. Питання призначення субсидії розглядається за умови надходження документів, які не були подані одночасно із заявою, протягом 30 днів з дня подання заяви.

Громадянин, який звернувся по призначення субсидії, має право надавати уповноваженому органу додаткові документи, що не передбачені цим Положенням, але необхідні для ухвалення об’єктивного рішення.

Можна додати документи, які будуть свідчити, що син за вашою адресою фактично не проживає: це може бути довідка з ЦНАП про ваш склад родини, або довідка, надана домовим комітетом, де буде зазначено склад фактично проживаючих осіб.

Ваш син може надати аналогічні довідки про своє фактичне проживання для вас, щоб ви їх додали до документів. Це може бути і договір оренди, якщо він орендує житло, його паспорт, довідки з ЦНАП про склад родини, і довідки з місця роботи, якщо він мешкає в іншому місті.

Ці документи обов’язково мають бути враховані тим органом, що призначає вам субсидію.

***

Якщо ви не згодні з відмовою в оформленні субсидій, ви можете оскаржити дії ПФУ в суді.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Затверджено Постановою Кабінету Міністрів України «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» № 848 від 21 жовтня 1995 року (редакція від 01.01.2024 року).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні