П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяСмачне та раціональне харчування при різних хворобах: дієта при проблемах із серцем...

Смачне та раціональне харчування при різних хворобах: дієта при проблемах із серцем та судинами

Этот материал также доступен на русском языке
Для нашого організму велике значення має збалансоване харчування. Особливо це важливо, коли в організмі є якісь проблеми. А для здоров'я серця у нашому раціоні має бути достатньо поживних і корисних продуктів.

Які страви допоможуть зміцнити здоров’я? Скористайтеся рекомендаціями лікарів та нутриціологів при складанні свого раціону.

Дієта при проблемах із серцем та судинами

Не секрет, що в літньому віці підвищується ризик серцево-судинних захворювань, що характеризуються недостатністю кровообігу.

Однак продукти з високим вмістом кальцію, калію та магнію можуть підтримувати в нормі обмін речовин, кровообіг, рівень тиску та холестерину:

  • хліб першого та другого гатунку (учорашній або підсушений), нездобне печиво, бісквіт,
  • нежирні, відварені або приготовлені на парі м’ясо, риба та морепродукти,
  • овочеві супи або з крупами,
  • молоко, сир і кисломолочні напої,
  • запечені омлети, макаронні вироби, боби, запечені овочі,
  • м’які та стиглі фрукти,
  • неміцний чай з лимоном або молоком, компоти і кисіль.

Бісквітний рулет з курагою та лимоном

Яйця – 4 штуки, цукор – 300 грамів, борошно – 120 грамів, лимон – 1 штука, курага – 100 грамів, сіль – щіпка.

  • Відокремити білки від жовтків. Білки збити в легку піну зі щіпкою солі. Не зупиняючи збивати, всипати в білки по одній столовій ложці цукру. Повинна вийти щільна та блискуча маса з піками.
  • Добре перемішати вінчиком білки з жовтками. Частинами вмісити в яєчну суміш просіяне борошно.
  • Тісто викласти у форму, застелену пергаментом, розрівняти лопаткою і випікати в розігрітій до 200 градусів духовці десять хвилин.

Готовий бісквіт накрити рушником і остудити.

  • Лимон та курагу залити окропом на п’ять хвилин, промити і обсушити.
  • Пропустити лимон та курагу через м’ясорубку або подрібнити у блендері.
  • Всипати до фруктів цукор і добре перемішати.

Перевернути бісквіт на чистий лист пергаменту, рівномірно розподілити начинку, згорнути в рулет і помістити у холодильник на годину.

Омлет, запечений у перці

Перець солодкий – 2 штуки, помідор – 1 штука, яйце – 3 штуки, часник – 1 зубчик, зелень та сіль – за смаком.

  • Перець розрізати навпіл, щоб залишився хвостик, який триматиме форму.
  • Видалити насіння, покласти перець на деко і відправити у розігріту до 200 градусів духовку на п’ять або десять хвилин.
  • Помідор, зелень та часник дрібно нарізати і вбити до них яйця.
  • Посолити і добре перемішати яєчну масу, наповнити перці і відправити у духовку ще на п’ять хвилин.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні