Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатКоли батьки розлучилися: які права мають дідусь та бабуся на спілкування з...

Коли батьки розлучилися: які права мають дідусь та бабуся на спілкування з дитиною

Этот материал также доступен на русском языке
За порадою звернулася Михайлова Катерина, мешканка Харкова. В своєму листі читачка запитує: якщо батьки розлучилися, які права мають дідусь та бабуся дитини?

При спілкуванні проявляйте тактовність

У житті дитини, навіть якщо батьки розлучилися, важливо, щоб не переривався зв’язок з близькими людьми, яких вона любить. А з боку бабусь та дідусів важливо проявляти тактовність щодо онуків, не втягувати дітей у конфлікт батьків, не розповідати про різні образи, все це віддаляє емоційно одне від одного.

Виховання, спілкування мають бути в інтересах дитини, нести необхідний розвиток і виховання.

Права на спілкування прописані в законі

Бабуся і дідусь можуть спілкуватися особисто, поштою, телефоном, і дитина також може це робити. Разом святкувати, відпочивати, допомагати одне одному. Турбота має бути взаємною, незалежно від віку дітей.

Статтею 257 Сімейного кодексу України (СК) передбачено, що баба, дід, прабаба, прадід мають право спілкуватися зі своїми внуками, правнуками, брати участь у їхньому вихованні. При цьому батьки або інші особи, з якими проживає дитина, не повинні перешкоджати у здійсненні бабою, дідом, прабабою, прадідом своїх прав щодо виховання внуків, правнуків.

Таким чином, ваше право гарантовано законом, отже, підлягає захисту.

Що робити, якщо перешкоджають зустрічам з дитиною?

Якщо батьки перешкоджають спілкуванню з онукою (онуком), можна звернутися до органів опіки та піклування, щоб було встановлено графік зустрічей з дитиною.

Вам для звернення необхідні будуть такі документи: заява (подається особисто), копія паспорта, довідка з місця реєстрації (проживання), копія свідоцтва про народження дитини, інші документи.

Якщо графік не буде погоджено або виникнуть інші причини, вам потрібно звернутися до місцевого суду з заявою щодо усунення перешкод у спілкуванні з онуком (онукою) та участі у вихованні.

Статтею 263 СК передбачено, що спір щодо участі баби, діда, прабаби, прадіда у вихованні дитини вирішується судом відповідно до статті 159 цього Кодексу.

Як позивач, можете залучити органи опіки та піклування. В позовній заяві напишіть, що ви бажаєте брати активну участь у вихованні дитини, спілкуватися.

Заяву можете написати як самостійно, так і звернутися до центру безоплатної правової допомоги з копіями необхідних документів у двох примірниках.

*** Відповідно до статті 265 СК України, баба, дід зобов’язані утримувати своїх малолітніх, неповнолітніх внуків, якщо у них немає матері, батька або якщо батьки не можуть з поважних причин надавати їм належне утримання. Щоправда, за умови, що баба, дід можуть надавати таку матеріальну допомогу.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні