Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіЗа які медичні послуги українцям не потрібно платити: заощаджуйте гроші – ознайомтеся...

За які медичні послуги українцям не потрібно платити: заощаджуйте гроші – ознайомтеся з безкоштовним переліком

Этот материал также доступен на русском языке
Багато людей зараз хворіють на гострі респіраторні інфекції або грип. На жаль, ці недуги можуть залишати по собі дуже важкі ускладнення.

Аби уникнути цього, треба своєчасно робити аналізи та дослідження. Тим паче що їх можна робити безкоштовно.

На що ми маємо право?

Безкоштовна медична допомога визначається Програмою медичних гарантій (ПМГ). Витрати медзакладам відшкодовує за певними тарифами Національна служба здоров’я України (НСЗУ). Ці гроші йдуть, зокрема, й на покриття витрат при проведенні аналізів та різноманітних досліджень.

Перелік цих безкоштовних медичних послуг прописаний в Специфікації (пакеті) надання медичних послуг за направленням «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах» ПМГ на 2024 рік. За цим документом пацієнт має право на проведення великої кількості медичних процедур, які допоможуть діагностувати серйозні захворювання на початкових стадіях або встановити правильний діагноз, щоб лікування не виявилося марним.

Що таке амбулаторні умови?

Амбулаторна медична допомога – це допомога, яку пацієнт отримує без госпіталізації в лікарню. Вона передбачає консультації лікарів вузької спеціалізації (наприклад, ЛОРа, офтальмолога або травматолога), проведення ними лікувальних процедур та обстежень.

Щоб отримати ці медичні послуги безоплатно, пацієнту потрібно мати електронне направлення від сімейного або лікуючого лікаря.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ, що внутрішньо переміщеним особам, які звертаються по медичну допомогу, не можуть відмовити через відсутність декларації. Однак, по можливості, переселенцям все ж таки варто обрати сімейного лікаря, до якого вони постійно звертатимуться у разі потреби, і переукласти з ним декларацію.

Яку ще допомогу можна отримати безкоштовно?

До ПМГ-2024 входить 44 пакети надання медичних послуг за різними захворюваннями та видами допомоги. За ними можна отримати безкоштовну медичну допомогу при гострому мозковому інсульті, гострому інфаркті міокарда, безкоштовне проведення хірургічних операцій дорослим і дітям тощо. Крім того, до пакетів включено безкоштовне надання екстреної, первинної, амбулаторної, спеціалізованої, паліативної медичної допомоги (супровід людей з невиліковними захворюваннями), медичної реабілітації.

***

Де робити безкоштовні аналізи або дослідження, пацієнт обирає самостійно серед медзакладів, які уклали договір с НСЗУ за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах». З електронним направленням можна звернутися по медичну допомогу і до приватної клініки. За умови, що в неї є договір з НСЗУ на відповідний пакет послуг.

Які аналізи можна здати безкоштовно?

З вас не повинні брати гроші за такі аналізи:

  • розгорнутий клінічний аналіз крові;
  • морфологічне дослідження клітин крові;
  • визначення групи крові і резус-фактора;
  • біохімічний аналіз крові (загальний білок, альбумін, альфа-амілаза, аспартатамінотрансфераза (АсАТ), аланінамінотрансфераза (АлАТ), білірубін і його фракції (загальний, прямий, непрямий), креатинін, сечовина, сечова кислота, електроліти: калій, кальцій, хлор, натрій, магній; залізо, феритин, трансферин, загальна залізозв’язуюча здатність сироватки; лужна фосфатаза (ЛФ), лактатдегідрогеназа (ЛДГ), прокальцитонін);
  • аміак (крові);
  • гама-глутамілтранспептидаза;
  • креатинфосфокіназа загальна (КФК);
  • креатинфосфокіназа-МВ; гомоцистеїн; тимолова проба;
  • ліпідний профіль: тригліцериди, загальний холестерин, ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ), ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ) в сироватці крові;
  • ревматологічні та гострофазові показники (ревматоїдний фактор (RF, кількісне визначення), С-реактивний білок (CРБ, кількісне визначення). Ще визначення глюкози в цільній крові або сироватці крові;
  • глікозильований гемоглобін;
  • а також загальний аналіз сечі, дослідження спинномозкової рідини (зокрема, загальний аналіз ліквору з дослідженням клітинного складу, глюкоза, хлориди ліквору);
  • дослідження на онкологічні маркери.

За дослідження серця і зору грошей не візьмуть

Також за направленням сімейного або лікуючого лікаря безоплатно можна пройти:

  • рентгенологічні дослідження – комп’ютерну томографію (зокрема, з внутрішньовенним контрастуванням);
  • магнітно-резонансну томографію (з внутрішньовенним контрастуванням); ультразвукові дослідження, зокрема, із проведенням доплерографії.
  • А також електрокардіографію (ЕКГ);
  • електроенцефалографію (ЕЕГ);
  • спірографію;
  • холтерівське моніторування.

Пакет передбачає великий перелік ендоскопічних досліджень: гастроскопія; езофагодуоденоскопія; дуоденоскопія; ректороманоскопія; колоноскопія; цистоскопія; артроскопія; бронхоскопія; кольпоскопія.

Цей пакет допомоги містить і офтальмологічні дослідження: офтальмометрію (кератометрія), офтальмоскопію, рефрактометрію, діоптриметрію. До нього увійшли і дослідження слуху (аудіологічні), зокрема, аудіометрія.

Ми навели не повний перелік послуг за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах», бо він є дуже об’ємним. Повністю передивитися його, щоб розуміти, які дослідження ви маєте право пройти безоплатно, можна за посиланням на сайті НСЗУ: service.e-health.gov.ua.

Якщо виникли питання, можна звернутися на «гарячу лінію» НСЗУ за номером 16-77.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні