Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЗапалення судин: якої дієти потрібно дотримуватись при хворобливих симптомах, щоб зняти їх

Запалення судин: якої дієти потрібно дотримуватись при хворобливих симптомах, щоб зняти їх

Этот материал также доступен на русском языке
Васкулит – это целая группа заболеваний, в основе которых лежит воспаление стенок кровеносных сосудов. Всего насчитывается более 25 различных форм болезни.

«У мене з’явилися сверблячі червоні висипання на ногах, сімейний лікар направив мене до ревматолога, а та – на комплекс дорогих аналізів. Я поки що не всі з них здала, але лікарка підозрює у мене васкуліт.

Поки що вона дала мені попередні рекомендації, щоб звести до мінімуму симптоми, і порадила дотримуватися дієти. Але на прийомі я не встигла розпитати про нюанси харчування при васкуліті. Як я розумію, це інша дієта, ніж, наприклад, при виразці шлунка? Прошу опублікувати докладніші рекомендації на сторінках газети.

Валентина Валеріївна, Дніпро»

На запитання читачки відповідає ревматолог Наталія Герасименко.

Васкуліт – це ціла група захворювань, в основі яких лежить запалення стінок кровоносних судин. При цьому до ураження схильні судини будь-якого типу і розміру: артерії, артеріоли, вени, венули, капіляри. Усього налічується понад 25 різних форм хвороби.

Але крім комплексного лікування, спрямованого на усунення першопричини запалення, нормалізацію імунітету, запобігання рецидивам та ускладненням, за будь-якого виду васкуліту хворому необхідно дотримуватися спеціального режиму харчування та дієти. Правильний раціон допомагає організму боротися із запальними процесами і підтримує здоров’я судин.

Пацієнтам з васкулітом рекомендується харчуватися дрібно: невеликими порціями, 5-6 разів на день, ретельно пережовуючи їжу. Зведіть до мінімуму, а краще – повністю виключіть жирні та смажені страви (вони – джерело насичених жирів та холестерину, що забивають судини). Обмежте споживання солі, цукру та швидких вуглеводів, але забезпечте достатню кількість білка, клітковини та корисних ненасичених жирів (містяться у горіхах, оливковій олії, авокадо, морській рибі).

Важливо також виключити основні алергенні продукти: какао, каву, шоколад, мед, цитрусові (при діагнозі «алергічний васкуліт» – обмежень більше).

У той же час пацієнту з васкулітом рекомендовано регулярно вживати кисломолочні продукти з невисоким відсотком жирності, відварене або запечене м’ясо (птиця – без шкірки) та рибу нежирних сортів, яйця некруто і парові омлети, свіжі, тушковані та відварені овочі, рослинні олії, цільнозернові каші (у тому числі молочні), супи на неміцному або овочевому бульйоні, бобові, фрукти та ягоди, горіхи, насіння, компоти, киселі, зелений чай, відвар із шипшини. Також корисні фруктові та овочеві соки, сухофрукти, варення, повидло, але все це має бути домашнього приготування і з мінімумом цукру.

Крім того, важливо пити в достатній кількості чисту воду для поліпшення кровотоку.

Але врахуйте, що це загальні принципи харчування, докладну дієту після точної постановки діагнозу вам повинен скласти лікар з урахуванням вашої форми васкуліту та його стадії, а також інших хронічних захворювань.

Підготувала Ірина Кадченко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні