П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧому віруючі шанують Іверську ікону Божої Матері

Чому віруючі шанують Іверську ікону Божої Матері

Этот материал также доступен на русском языке
День пам'яті Іверської ікони Божої Матері: 12 лютого за новоюліанським та 25 лютого за юліанським календарем.

Іверська ікона, яка зараз зберігається на Афоні, у IX столітті перебувала в однієї благочестивої вдови, яка жила поблизу міста Нікеї. При імператорі Феофілі (829-842 рр.) іконоборці, які знищували святі ікони, прийшли до будинку цієї християнки, і один воїн списом вдарив по образу Богородиці. Негайно з ураженого місця потекла кров.

Історія ікони

Вдова, боячись знищення святині, пообіцяла імператорським воїнам гроші і просила їх до ранку не чіпати ікону. Коли вони пішли, жінка разом із сином (згодом афонським ченцем) для збереження святої ікони опустила її в море. Ікона, стоячи на воді, припливла до Афона. Афонські ченці, кілька днів бачачи в морі вогняний стовп, що сходить до неба, прийшли до берега і знайшли святий образ, що стояв на воді. Після молебню про дарування монастирю святині, що явилася, благочестивий чернець Іверського монастиря Гавриїл за наказом Божої Матері, яка явилася йому уві сні, пішов по воді, прийняв святу ікону і поставив у храмі. Однак наступного дня ікона була не в храмі, а над брамою обителі. Так повторювалося кілька разів, поки Пресвята Діва не відкрила Гавриїлу Свою волю уві сні, сказавши, що не бажає бути збереженою ченцями, а хоче бути їхньою Хранителькою. Після цього образ був поставлений над монастирською брамою. Тому свята ікона називається Вратарницею.

Іверська ікона Божої Матері, що перебуває на Афоні, прославилася багатьма чудесами. Існує безліч списків (копій) цієї ікони, що перебувають, в тому числі, і в Україні, які також стали чудотворними.

Про що моляться Іверській іконі

Моляться не Іверській іконі, а перед нею, звертаючись до зображеної на ній Божої Матері. А Богородиці моляться за все.

Так само, як Божа Мати стала Хранителькою монастиря на Афоні, Вона стає Захисницею та Покровителькою всім, хто розраховує на Її допомогу. Їй прийнято молитися у складних ситуаціях, зазнаючи труднощів, за будь-якої скорботи.

Але важливо пам’ятати про Пречисту не лише у моменти горя. Перед Іверською іконою промовляють не лише прохання, а й слова подяки за заступництво, підтримку і постійну незриму присутність у нашому житті.

Молитва перед Іверською іконою Божої Матері

О Пресвята Владичице Богородице! Прийми недостойну молитву нашу і збережи нас від наклепу злих людей і від раптової смерті, і даруй нам перш кінця покаяння. На моління наше змилосердься і радість замість печалі даруй. І визволи нас, Владичице, від усякої біди та напасті, скорботи та хвороби, і від усякого зла. І сподоби нас, грішних рабів Твоїх, одесну стати у Другому Пришесті Сина Твого, Христа Бога нашого, і спадкоємцями бути Царства Небесного і життя вічного з усіма святими у нескінченні віки віків. Амінь.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні