Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаГрошіПортрети на американських доларах: хто зображений на банкнотах

Портрети на американських доларах: хто зображений на банкнотах

Этот материал также доступен на русском языке
Проходжу нещодавно повз обмінник, попереду - дві дами. Одна другу пригальмувала: «Хвилинку, я зазирну – почім президенти».

Зрозуміло, що йшлося про долари, і зрозуміло, що дама повторила помилку, властиву багатьом з нас, впевнених, що на доларових банкнотах – портрети лише президентів США. Але це не так. Почнемо по зростаючій.

Один долар

На банкноті номіналом в 1 долар зображено Джорджа Вашингтона (1732-1799) — першого всенародно обраного президента США (1789—1797, це 2 строки), одного з батьків-засновників США.

Він відіграв ключову роль у прийнятті та ратифікації Конституції. У 1794 році придушив перше в історії США повстання проти державної влади. У зовнішній політиці уникав втручання у відносини європейських держав. Відмовився балотуватися на президентську посаду втретє, хоча це було дозволено.

Два долари

На цій банкноті (яка не дуже часто зустрічається) зображений Томас Джефферсон (1743-1826) – третій президент США (1801-1809).

Він очолив комітет зі створення Декларації Незалежності США. Окрім іншого, увійшов в історію як організатор і натхненник покупки у Франції штату Луїзіана, що належав їй. Запросили французи 22,5 мільйона доларів, зійшлися зрештою на 15 мільйонах. Якщо перерахувати цю суму на площу штату, то виходить майже 7 центів за гектар. До речі, в 1867 році при купівлі Аляски у Росії за 7,2 мільйона доларів один гектар землі обійшовся США вже дешевше – менше 5 центів. А ще в історію увійшли деякі висловлювання Джефферсона, які й сьогодні варті згадки:

  • «Дерево свободи має час від часу зрошуватися кров’ю патріотів і тиранів. Це його природне добриво»
  • «Закони пишуть для звичайних людей, тому вони мають ґрунтуватися на правилах здорового глузду»
  • «Я не помічав, щоб чесність людей зростала разом із багатством»

П’ять доларів

На банкноті зображено Авраама Лінкольна (1809 – 1865), президента США під номером 16. Керував країною він з 4 березня 1861 року, коли обійняв посаду, до 15 квітня 1865 року, коли його застрелили в театрі.

Вибори він виграв як представник Республіканської (яка за його ініціативою народилася) партії. У Демократичній партії тоді стався розкол, від неї висунули одразу двох кандидатів – і переміг Лінкольн. Ось звідки тягнеться коріння взаємної ненависті республіканців та демократів, від якої зараз, це загальновідомо, страждає підтримка нашої країни. Південні штати, де переважали демократи, задумали відокремитися. Почалася Громадянська війна, тривала вона до 1865 року. Перемогли республіканці. А за п’ять днів після закінчення війни в театрі актор-прихильник жителів півдня проник у президентську ложу і вистрілив Лінкольну в голову.

Десять доларів

На банкноті – портрет Олександра Гамільтона (1757-1804). Він, так би мовити, надзвичайний, тобто не президент, а «лише» перший міністр фінансів США (1789-1795).

Він став першим державним скарбником США, створив американську фінансову систему і був одним із творців економічної політики кабінету Джорджа Вашингтона. Він вирішив проблему державного боргу, створив Перший банк США і систему митних зборів. У 1795 році Гамільтон залишив уряд. Але коли загострилися відносини з Францією, президент Адамс призначив його головнокомандувачем армії, і Гамільтон зміг модернізувати і реформувати армію США. 1804 року на дуелі Гамільтон був смертельно поранений. Він увійшов в історію як блискучий політик та фінансист, ідеї якого лягли в основу системи американського уряду і держекономіки.

Двадцять доларів

На банкноті – сьомий президент США Ендрю Джексон (1767-1845).

Він – перший президент США, обраний від Демократичної партії, є одним з її засновників. Син ірландських емігрантів, він 14-річним залишився сиротою. Тим не менш зумів стати адвокатом у Південній Кароліні, 1821 року Джексон став першим губернатором Флориди. В 1828 році Джексон балотувався в президенти і був обраний. Потім – другий термін. Помер він 1845-го у 78 років. Як представник південних штатів Джексон досить позитивно ставився до рабовласницької системи, і це йому пригадали за 170 років після смерті. У 2021 році адміністрація президента Байдена повернулася до плану замінити зображення на грошах рабовласника Ендрю Джексона, що з’явився в 2016 році ще при Бараку Обамі.

П’ятьдесят доларів

На банкноті 18-й президент США (1869 – 1877) Улісс Грант.

Він народився 1822 року, закінчив найвідомішу військову академію Вест-Пойнт. Очолював армію жителів півночі в роки Громадянської війни в США. Він зовсім не зважав на людські втрати. Втративши 18 тисяч чоловік у битві в Глуші, він холоднокровно продовжував наступ і в битві при Спотсилвейні втратив ще 18 тисяч. За пару тижнів у лобових атаках на укріплені позиції жителів півдня при Колд-Харборі він занапастив ще 13 тисяч своїх солдатів. Щось нам це нагадує, чи не так? У листопаді 1868 року його було обрано президентом. 1872 року Грант був знову обраний президентом.

Грант став першим президентом США, якого заарештували. Це сталося 1872 року: у Вашингтоні поліціант заарештував його за перевищення швидкості. Грант, великий любитель коней та швидкої їзди, катався містом на двоколці і перевищив швидкість. Вперше поліцейський зупинив його і виніс попередження. Але коли глава держави не прислухався до нього і знову порушив обмеження, поліцейський вирішив його заарештувати. Грант до ситуації поставився добродушно і навіть підвіз поліціанта на своєму екіпажі до дільниці, де й було оформлено арешт. З-під варти президента випустили після внесення застави у 20 доларів.

До арешту Дональда Трампа у квітні 2023 року в США це був єдиний випадок. Після закінчення другої каденції він почав займатися комерцією, але зазнав невдачі. Зазнала краху і фірма його синів. Друзі Гранта зібрали фонд у 250 тисяч, відсотки з якого становили головні кошти для його життя. Грант помер у 1885 році у віці 63 років від раку горла, спричиненого багаторічним курінням сигар.

Сто доларів

На банкноті зображено Бенджаміна Франкліна (1706-1790), який, хоч його портрет і прикрашає найголовнішу банкноту США, ніколи не був президентом цієї держави.

Зате був єдиним із батьків-засновників США, який скріпив своїм підписом усі три найважливіші історичні документи, що лежать в основі утворення США як незалежної держави: Декларацію незалежності, Конституцію та Версальський мирний договір 1783 року, що формально завершив війну за незалежність тринадцяти британських колоній у Північній Америці від Великої Британії.

Це одна з найзнаковіших політичних фігур у США 18-го століття і не лише. І при цьому Франклін примудрився ще й увійти в планетарну історію як великий винахідник. Він запровадив загальноприйняте тепер позначення електрично заряджених станів «+» і «-»; встановив аналогічність атмосферної та одержуваної за допомогою тертя електрики і довів електричну природу блискавки; встановив, що металеві вістря, з’єднані з землею, знімають електричні заряди із заряджених тіл, і запропонував у проект блискавковідводу; отримав патент на конструкцію крісла-гойдалки; висунув ідею електродвигуна; вперше застосував електричну іскру для вибуху пороху і таке інше. І на це йому вистачало часу. Можливо, тому, що він був автором афоризму «Час – гроші»?

***

Завершимо цю публікацію, але не тему доларових банкнот. Почав я її зі слів про обмінник, і далі треба буде обов’язково розповісти про «гешефти» (угоди, спекуляції) у цьому бізнесі, який у нас потужно розправив плечі під час війни. Людей футболять з «неправильними Франклінами», але пропонують їх все ж таки прийняти – подешевше… І ще: восени минулого року газета розповідала читачам про захмарні ціни на монети і паперові гроші України та СРСР на інтернет-аукціоні. Так от, ціни на деякі типи доларів там вищі за захмарні. Тож слідкуйте за нашими публікаціями.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні