Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляИзвестные люди на монетах: Остап Вересай - что известно об украинском кобзаре

Известные люди на монетах: Остап Вересай – что известно об украинском кобзаре

Этот материал также доступен на русском языке
В артистичному плані Вересай був великим талантом. Його спів був дуже виразний: сильне напруження нерідко закінчувалося сльозами.

Ми продовжуємо рубрику «Відомі люди на монетах», де знайомимо вас із відкарбованими у металі знаменитими людьми, які увійшли в історію України.

Остап Вересай: що відомо про українського кобзаря?

Народився він у 1803 році в селі Полтавської губернії від зрячої матері та сліпого батька, який заробляв сім’ї на хліб грою на скрипці. Доля виявилася жорстокою: Остап Вересай теж осліп на 4-му році життя!

У 15-річному віці його віддали в «науку» до старого кобзаря Семена Кошового, у якого перейняв ази гри на кобзі. Понад 40 років мандрував Остап селами та ярмарками, співав героїко-епічні пісні, вірші духовного змісту. Духовні пісні, на переконання Вересая, дано Богом у настанову людям. Улюблені теми Вересая – святість і велика сила батьківського благословення, горе і лихо людини, яка відокремлена від рідних і потрапила в неволю.

В артистичному плані Вересай був великим талантом. Його спів був дуже виразний: сильне напруження нерідко закінчувалося сльозами. 1871 року Вересай вперше побував у Києві. Там, на засіданні Географічного товариства, було зачитано реферат про музичні особливості українських дум та пісень у виконанні кобзаря Вересая. Там же Вересай виконав кілька дум – і вразив слухачів! Запросили його до Києва і 1874 року. Виступив на концерті після Археологічного з’їзду – так виступив, що начальник тамтешньої жандармерії у звіті писав, що «Вересай своїми піснями і характерним виглядом сприяв зростанню симпатій до гетьманщини».

1875-го Вересая привезли до Петербурга, тут він на засіданні Географічного товариства співав свої думи. Слухали його в Петербурзі також Чайковський та Римський-Корсаков. Ця поїздка закінчилася виступом у Зимовому палаці під час домашніх уроків словесності для царських дітей. Олександр II подарував Остапові Вересаю срібну табакерку із золотим дарчим написом. Дорогою назад з Петербурга Остап Вересай гастролював у різних містах. Занепокоєна успіхом «малоросійських» пісень жандармерія припинила цю гастроль, заарештувавши Вересая у Прилуках за виконання на базарі пісні «Про правду і неправду». Остап потрапив до в’язниці, але під час допиту у нього виявили подаровану самим царем табакерку і відпустили з миром. За розповідями сучасників, використовуючи табакерку, Вересай потім часто оминав заборони жандармів на вуличний спів.

Помер кобзар Остап Вересай у 1890 році. Помер він, але, як бачимо, не пам’ять про нього.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні