Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯким буде розмір виплат та ще шість питань про пільгову пенсію -...

Яким буде розмір виплат та ще шість питань про пільгову пенсію – консультує юрист

Этот материал также доступен на русском языке
Про вихід на пенсію зазвичай замислюються заздалегідь, консультуються у відділах кадрів та у спеціалістів.

«В 2024 році мені виповнюється 50 років. Згідно з пунктом 3 статті 115 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», я, маючи дитину-інваліда з дитинства, повинна вийти на пенсію (на 10 років раніше настання пенсійного віку). Звертаюся до вас по пораду і прошу відповісти на кілька моїх запитань.

Ольга Шевченко, Київська обл.»

Наша читачка ставить доволі багато запитань. Тому ми вирішили побудувати відповідь у вигляді діалогу.

1. Які документи потрібні для нарахування пенсії?

– Тут важливо розрізняти. Одна річ – документи, які визначають право на пенсію, інша річ – документи, необхідні для її нарахування і визначення розміру пенсії. Щоб вийти на пенсію у 50 років на підставі згаданої статті, вам необхідно підтвердити щонайменше 15 років загального стажу і надати документи про народження дитини і про визнання її особою з інвалідністю з дитинства. Тобто тут є такі стандартні документи, як трудова книжка, документи про навчання, про народження дитини, документи про інвалідність дитини. За певних обставин це також можуть бути документи, що підтверджують період догляду за хворою дитиною і отримання відповідної допомоги на догляд. Звісно ж, звертаючись до органів Пенсійного фонду, необхідно мати паспорт та ідентифікаційний код.

2. Пенсія нараховуватиметься, виходячи зі стажу і заробітної плати, чи це буде якась фіксована сума?

Такий вид пенсії обчислюється, як і звичайна пенсія за віком. Розмір пенсії залежить, насамперед, від кількості стажу та розміру зарплати. При цьому будь-яка пенсійна виплата не може бути нижчою за розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1 січня 2024 року – 2361 гривня).

3. Чи індексуватиметься ця пенсія в майбутньому?

За законом, індексація пенсій має відбуватися щорічно з 1 березня. Але порядок такої індексації, зазвичай, додатково визначає Кабінет Міністрів, в тому числі, з урахуванням економічної ситуації в країні. При цьому нові пенсії, зазвичай, або взагалі не індексуються, або індексуються не так суттєво, як ті, що призначені у більш ранні роки.

4. Чи буде перерахунок у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму?

Безперечно, будь-яке підвищення прожиткового мінімуму має призводити до автоматичного перерахунку пенсії. Це також передбачено законодавством. Хоча, наприклад, в 2024 році зроблено виняток: прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зростає з 1 січня, а перерахунок пенсій у зв’язку з цим має відбутися з 1 березня.

5. Чи буде доплата за понаднормовий стаж (маю 35 років стажу)?

Якщо весь стаж буде підтверджено, то ви зможете претендувати на доплату за 5 років понаднормового стажу. Це буде 5% від основного розміру пенсії, але не більше, ніж 5% від прожиткового мінімуму (по 1% за кожен рік).

6. За які роки братимуть зарплату при нарахуванні пенсії?

Для обчислення пенсії враховується заробітна плата за усі періоди роботи з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії (на підставі даних персоніфікованого обліку, які вже є в Пенсійному фонді). За бажанням, можна додати довідку про зарплату за буть-які 5 років підряд до вказаної дати (якщо це вигідно і збереглися первинні документи, на підставі яких така довідка може бути видана).

7. В період з 1 березня 2022 року до листопада 2022 року через війну ми працювали на 0,5 ставки і ходили на роботу через день. Як це вплине на нарахування пенсії?

– Страховий стаж – це період, за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Тобто все залежить від суми страхових внесків. Припустімо, ви працювали на мінімальну зарплату, а потім перейшли на половину ставки. За таких обставин роботодавець за вас сплачував лише половину мінімального страхового внеску на місяць. В таких випадках до стажу із 30 днів зарахують лише 15. Тобто стаж зараховується пропорційно сплаченим внескам. Якщо ж роботодавець за вас сплачував повний внесок, то і стаж буде зараховано в повному обсязі, тобто календарно – незалежно від того, скільки часу ви фактично відпрацювали.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті