Українські козаки здебільшого готували страви з круп та риби, бо ані скотарством, ані сільським господарством вони не займалися. І хоча багато часу козаки проводили в походах, вони розумілися на їжі. Їхня їжа була простою і смачною, з десертами та напоями. Пропонуємо вам рецепти страв, які готували запорізькі козаки.
- Що їли запорізькі козаки: козацька тетеря – здорове харчування богатирів.
- Що їли запорізькі козаки: куліш із салом – простота та ситність страви цінується і в наш час
- Що їли запорізькі козаки: потапці – страва, яка захищала козаків від авітамінозу та цинги.
- Що їли запорізькі козаки: легендарна саламата складається із мінімуму продуктів – спробуйте приготувати.
Картопляні галушки
Згодом українські господині вдосконалили та внесли додавання до старовинного рецепту, але цінителі із задоволенням зустрічають цю страву на обідньому столі.
Інгредієнти
Картопля – 400 грамів, борошно – 300-350 грамів, манка – 2 столові ложки, яйця – 1 штука. Для фаршу: куряче філе – 250 грамів, цибуля – 1 штука, сіль та перець – за смаком.
Приготування
- Картоплю очистити, зварити до готовності і потовкти на пюре. Остудити. Всипати манку і додати яйце. Перемішати і поступово додати просіяне борошно. Замісити м’яке тісто, яке має трохи прилипати до рук. Залишити на 30 хвилин.
- Куряче філе і цибулю нарізати дрібними шматочками і додати 1-2 столові ложки холодної води. Перемішати.
- Картопляне тісто розділити на невеликі частини. Кожну частину розкачати і покласти на середину столову ложку фаршу. Защипати краї і скачати у колобки. Закип’ятити воду, посолити і опустити у киплячу воду галушки. Варити доти, доки вони не спливуть, зменшити вогонь і варити ще близько 10 хвилин.
Подавати зі сметаною, смаженою цибулею або вершковим маслом.