Статті

Що їли запорізькі козаки: потапці – страва, яка захищала козаків від авітамінозу та цинги

 Їхня їжа була простою і смачною, з десертами та напоями. Пропонуємо вам рецепти страв, які готували запорізькі козаки.

Потапці

Потапцями козаки називали розмочені житні сухарики з олією, цибулею, часником і сіллю. Ця страва у походах захищала козаків від авітамінозу, оскільки містить багато вітамінів та жирів.

Інгредієнти

  • Житній хліб – 3 шматочки,
  • сало солоне – 100 грамів,
  • часник – 3 зубчики,
  • зелень.

Приготування

  • Шматочки сала обсмажити на сковороді з обох боків.
  • На жирі, що витопився, обсмажити житній хліб.
  • Потім укласти на хліб шматочки сала, посипати подрібненим часником та зеленню.

Новое на сайте

  • Статті

Чіп картка з індивідуальним захистом та функціями доступу

Сучасна картка чіпа - це не просто пластиковий носій даних. Вона поєднує функції ідентифікації, безпеки…

23/11/2025 23:55
  • Статті

Foxtrot радить: як пральна машина з автодозуванням економить бюджет та час

Більшість людей використовує майже вдвічі більше прального порошку, ніж потрібно. Це призводить не тільки до…

23/11/2025 22:23
  • Новини

Сонце заспокоїлося? Чи варто хвилюватися 24 листопада: прогноз геомагнітної активності

Магнітні збурення формуються через активність Сонця. Викиди корональної маси та посилені потоки сонячного вітру здатні…

23/11/2025 21:00
  • Новини

24 листопада Україну накриє контрастна погода: куди прийде спека, а куди — сніг

Від мінусових ночей до майже весняного тепла. Чим здивує понеділок?

23/11/2025 20:00
  • Новини

Секрет мега врожайності: морква, посіяна восени, дає кращі коренеплоди

Як підготувати грядки зараз, щоб навесні зібрати рекордну кількість моркви. Дві техніки підзимового посіву, які…

23/11/2025 19:00
  • Новини

Салат із “пекінки” та горошку: його готують за 10 хвилин

Кулінарний хіт у будь-яку пору року. Ось як приготувати смачну і корисну страву з інгредієнтів,…

23/11/2025 18:00