Статті

Що їли запорізькі козаки: потапці – страва, яка захищала козаків від авітамінозу та цинги

 Їхня їжа була простою і смачною, з десертами та напоями. Пропонуємо вам рецепти страв, які готували запорізькі козаки.

Потапці

Потапцями козаки називали розмочені житні сухарики з олією, цибулею, часником і сіллю. Ця страва у походах захищала козаків від авітамінозу, оскільки містить багато вітамінів та жирів.

Інгредієнти

  • Житній хліб – 3 шматочки,
  • сало солоне – 100 грамів,
  • часник – 3 зубчики,
  • зелень.

Приготування

  • Шматочки сала обсмажити на сковороді з обох боків.
  • На жирі, що витопився, обсмажити житній хліб.
  • Потім укласти на хліб шматочки сала, посипати подрібненим часником та зеленню.

Новое на сайте

  • Новини

В Україні змістилася зима: чого очікувати аграріям і звичайним громадянам

За аналізом синоптиків, тривалість зимового періоду в Україні скорочується. Чим це загрожує.

06/10/2025 13:34
  • Новини

Ціни на землю в Україні перерахували: скільки тепер коштує гектар

Ціни на землю в Україні змінилися. Де і скільки доведеться заплатити за гектар.

06/10/2025 12:44
  • Новини

Українцям повернуть недоплачені пенсії: хто отримає виплати

Уряд визнав, що через попередні розрахункові помилки пенсіонери недоотримали значні суми. Кому виплатять компенсації.

06/10/2025 11:22
  • Новини

Пенсіонерам готують підвищення виплат: хто та скільки отримає (відео)

Кабмін затвердив законопроєкт про державний бюджет на 2026 рік. Документ передбачає підвищення соціальних стандартів —…

06/10/2025 10:31
  • Новини

З жовтня пенсіонери зможуть отримувати нову грошову допомогу: які умови треба виконати

Частина українців, у тому числі особи пенсійного віку, з жовтня має право на отримання нових…

06/10/2025 09:55
  • Новини

Це небезпечно: експерти назвали чотири прилади, які ніколи не можна вмикати через подовжувач

Більшість українців навіть не підозрюють, що звичка підключати ці прилади через подовжувач може стати причиною…

06/10/2025 08:29