Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЗа що ми цінуємо цибулю: які корисні властивості роблять цю городню рослину...

За що ми цінуємо цибулю: які корисні властивості роблять цю городню рослину воістину безцінною

Этот материал также доступен на русском языке
Цибуля городня - багаторічна трав'яниста сизувато-зелена цибулинна рослина родини лілійних. По всій території України її культивують як овочеву рослину. З лікувальною метою використовують свіжі цибулини.

Корисні властивості цибулі

Цибуля городня стимулює секреторно-моторну функцію шлунка і кишок, чинить фітонцидну і глистогінну активність, діє як протисклеротичний, гіпоглікемічний і холеретичний засіб.

Зважаючи на це, її можна з успіхом вживати (свіжою, як наїдок, або у вигляді настою) при захворюваннях травного каналу (коліт із запорами, атонія кишок, пронос), авітамінозах, для профілактики і лікування атеросклерозу і гіпертонічної хвороби, у разі цукрового діабету, гіпертрофії простати, від глистів (виганяє аскариди і гострики).

Хорошим засобом від кашлю, бронхіту, коклюшу і атеросклерозу є свіжий сік цибулі, змішаний з медом.

Протипоказання

Свіжа цибуля і виготовлені з неї препарати протипоказані при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Не рекомендується споживати свіжу цибулю у великих кількостях при серцево-судинних захворюваннях.

Використання цибулі

Використовують цибулю і як зовнішній засіб.

  • Кашку із свіжої цибулини використовують від грипу (вкладають тампончики у ніздрі).
  • Для лікування мікозів, дерматитів від укусів комах, гніздової плішивості і дифузного випадіння волосся, для прискорення росту волосся, видалення мозолів і бородавок (аплікації на ділянки ураження).
  • У випадку ангін, нагноювальних захворювань бронхів і легень, гострих абсцесів легень (інгаляції).

Соком свіжої цибулини лікують висівковидний лишай обличчя, інфекційні грибкові тріщини куточків рота (змащують 2-3 рази на день), виводять веснянки (протирають ділянки шкіри з веснянками).

Спечену і доведену до м’якого стану цибулину прикладають до фурункулів, повторюючи процедуру 2 рази на день.

Застосування

Внутрішньо

  • Настій (2-3 подрібнені цибулини заливають двома склянками теплуватої води, настоюють 7-8 годин, проціджують) по чверті склянки 3 рази на день до їди.
  • Сік з медом (готують у співвідношенні 1:1) по 1 чайній ложці 3-4 рази на день.
  • Одну невелику цибулину з’їдати щовечора при гіпертрофії передміхурової залози.
  • Одну подрібнену цибулину настоюють 8 годин на 250 мл холодної кип’яченої води, проціджують і вживають зранку натщесерце при глистяній інвазії (так повторюють 3-4 дні підряд).

Зовнішньо

  • Інгаляції. Хворого накривають з головою складеною вдвоє простинею і підносять до обличчя тарілку з кашкою цибулі на 10 хвилин (курс лікування при гострих абсцесах легень – 30-40 днів, після місячної перерви його повторюють).
  • При грипі потерту цибулю кладуть у клаптики марлі розміром 3×3 см, зав’язують і вкладають у ніздрі на 15 хвилин вранці, вдень і ввечері.

Раніше ми теж розповідали про цибулю:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні