Харчова сода – це 100% бікарбонат натрію, а розпушувач – суміш бікарбонату натрію та кислоти, схожої на винний камінь, для активації якої потрібні волога і тепло. Фактично розпушувач – це розведена кислотою сода. Втім, ці порошки працюють у тісті по-різному.
Соду треба гасити кислотою, тому якщо в рецепті є оцет або кефір, то використовують соду. Сода також сприяє підрум’янюванню тіста, тому відмінно підходить для випікання печива.
Розпушувач має власну кислоту, тому його краще додавати в тісто, де немає кислоти, наприклад, на молоці або воді.
Сода активується один раз: при гасінні або змішуванні з кислим інгредієнтом в тісті. А розпушувач, як правило, має подвійну дію. Тобто насамперед він активується і починає утворювати вуглекислий газ, коли його змішують з рідиною. А вдруге він діє, коли нагрівається під час приготування.
Деякі рецепти містять і соду, і розпушувач. Це дає додатковий підйом, коли харчова сода сама не може зробити достатньо вуглекислого газу, щоб розпушити тісто.
Хочете здивувати гостей чи просто побалувати себе чимось легким та смачним? Спробуйте десерт «Бульбашки» –…
У православній традиції святі посідають особливе місце – не як заміна Богу, а як наші…
Сьогодні у рейтингу країн за тривалістю життя є лідери, де люди живуть понад 85 років,…
Скандальний закон, ухвалений без особливої уваги 2022 року, може коштувати українцям їхнього останнього майна. Новий…
Інтернет-шахраї не дрімають: крадуть гроші з карток та видають себе за банківських працівників.
Сонце – радість, але й стрес для шкіри Навіть коротке перебування на сонці може залишити…